Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lezajlott az első magyar webdesigner-konferencia

2001.03.16. 16:21
A hazai webdesigner szakma többhónapos szervezés után szerdán az Óbudai Művelődési Központban megtartotta első összejövetelét azzal a céllal, hogy egy tisztán szakmai fórumot, egyesületet hozzon létre. A találkozón 57 cég 95 munkatársa képviseltette magát. A résztvevők az első találkozón csak a legfontosabb kérdéseket vitatták meg: Kiket hivatott képviselni a létrehozandó szakmai szervezet? Mik a céljai a létrehozandó szakmai szervezetnek?
Happe, Inertia alapitó a bal szélen
fotó: hcDEV
A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a piacon szereplő cégek közt meg kell teremteni a párbeszéd lehetőségét, továbbá a már meglévő és a leendő ügyfelek felé megfelelő módon kell kihangsúlyozni ennek a szakmának a fontosságát, értékeit. Mivel a kormányzat szabályozni szeretné azt a piacot, melynek a tagok is aktív szereplői, ezért szükségszerű, hogy egy szervezet kellően hatásos fellépéssel érvényesítse saját érdekeit. A jelenlevők az egyesületi formát találták célszerűnek ennek megvalósítására.

A legfontosabb cél a szakma teljeskörű elismertetése, kormányzati és üzleti körökben a szakmát előnyökhöz juttató érdekek érvényesítése. Általános érdek a tervezett szakmát és Internetet érintő törvények kidolgozásában való aktív részvétel elérése, valamint hogy a magyar Internet-felhasználók reális feltételek mellett tudják igénybe venni az Internet kínálta lehetőségeket. Szakmai rendezvények keretében - a tervek szerint - olyan lehetőségekhez juthatnak a szervezet tagjai, mely szakmai fejlődésüket segíti elő. Ezek lehetnek bemutatók, szakmai előadások, versenyek, stb.

A Carnation emberei
fotó: hcDEV
A szervezet tagjai vállalhatnak olyan kötelezettségeket, mely a megrendelők felé egy bizonyos minőséget garantál. Ezeket a feltételeket a szervezet minden tagja számára elérhetővé kell tenni. Ezen kötelezettségeket egy etikai kódex rögzítené. Fontos a hazai szakma munkáját távoli régiókkal is megismertetni, ezzel bővítve a lehetséges tevékenységi "határokat", valamint nemzetközi kapcsolatok kiépítése, pl. tapasztalatcsere érdekében, a már esetlegesen működő hasonló tömörülésekkel.

A találkozót heves viták kísérték bizonyos kérdéseknél; az esemény végén önként jelentkezők kandidáltak a szervezet vezetésére, feladatukat a következő találkozón pontosítják majd. A találkozót egy szándéknyilatkozat aláírása zárta, amelyet 37 cég 51 képviselője kézjegyével látott el. Terveik szerint a tagok egy hónapon belül újra találkoznak, hogy a szervezet vezetőségét megválasszák, és nekilássanak céljaik megvalósításának.

További információ:
Vrancsik Tibor (t.vrancsik@medianwebdesign.com)
Balogh Tamás (office@ursosoft.hu)