Géza
-11 °C
-4 °C

Megszűnt a dialup internet állami támogatása

2004.01.16. 10:36
Januártól nem támogatja az informatikai tárca a telefondíjat és az internetszolgáltatást is tartalmazó dial-up internetes csomagokat. A szolgáltatók a lépésre vegyesen reagáltak: van, amelyik megszüntette, mások megtartották vagy nyárig életben tartják az ilyen előfizetéseket, írta a Népszabadság.
Több mint hatvanezer előfizetőt vonzottak másfél éves pályafutásuk alatt az államilag támogatott 10-100 órás internetcsomagok. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) már a távközlési társaságokkal létrejött szerződések aláírásakor közölte, a költségvetési hozzájárulás átmeneti, és csak 2003 végéig szól.

A támogatott előfizetések nem szűntek meg egy csapásra minden cégnél, mivel a szolgáltatók árcsökkenést remélnek az új hírközlési törvénytől. Az Axelerónál, az Invitelnél és az Enternetnél egyelőre léteznek a telefonszámlát és az internetszolgáltatást is tartalmazó díjcsomagok. A GTS-Datanetnél június végéig lehet előfizetni, a VivaNet-nél az ügyfelek díjmentesen térhetnek át egy másik csomagra, az Inter.net-nél pedig már nem létezik a konstrukció.

Az újakat a kedvezmény hozta

A tavaly őszi adatok szerint 61,7 ezer támogatott előfizetés volt használatban, ami az összes betárcsázós internetelérés 16,4 százalékát tette ki. A KSH szerint 2002 harmadik negyedévében - amikor az állam már támogatta a világhálóhoz kapcsolódó telefondíjat - 308,3 ezer előfizető érte el a világhálót kapcsolt vonalon, modemen keresztül, 2003 ugyanezen időszakában ez a szám 363 ezer volt.

A statisztikák alapján gyakorlatilag mindenki, aki az utóbbi másfél évben csatlakozott a betárcsázós netezők táborához, államilag támogatott csomagra fizetett elő. A legnépszerűbbnek a a 15 órás KezdőNet számított, ebből október végéig mintegy negyvenezer fogyott.

Nem EU-kompatibilis

Az IHM a jövőben nem tervez újabb internet-hozzáférés támogatást. Az unióban ugyanis már nem alkalmazható az efféle közvetlen hozzájárulás. A tárca is azt várja, hogy az új hírközlési törvény erősíti a versenyt, így csökkenti az árakat a távközlési piacon.

Ennek remémnyét erősíti, hogy 2004-ben az internetcélú telefonhívások árát is költségalapon kell megállapítani. A tárcához hasonlóan a szolgáltatók is a széles sávú - a betárcsázósnál többször gyorsabb - internetelérések számát szeretnék növelni.

Erősít a szélessáv

Ez a szándék már tavaly is érzékelhető volt, a lakosság élénkülő érdeklődése pedig a statisztikákban is megmutatkozik. Miközben 2002 szeptemberében 24 ezer ADSL-előfizető volt Magyarországon, 2003 ugyanezen hónapjában számuk már 84 ezret is meghaladta. A kábeltévék hálózatán netezők száma egy év alatt 30 ezerről 67 ezerre nőtt.

Működik az ingyenes megoldás

A fentiek mellett továbbra is működnek az ingyenes elérést kínáló szolgáltatók. A freestart, a freeweb és az index.hu konstrukciójában a felhasználónak csak a telefondíjat kell kifizetni.

Tavaly év végén még félő volt, hogy megszűnik Magyarországon az ingyenes internetszolgáltatás, ám mivel a cégek a telefontársaságoktól továbbra is megkapják a világháló eléréséhez kapcsolódó telefontarifa egy részét, a több mint kétszázezer "ingyen" netező ügyfelük fellélegezhet.