A szolgáltatóknak kevés a díjmegosztásból származó bevétel

2002.01.04. 08:57
Az ingyenes internetszolgáltatók keveslik a telefonforgalomból számukra megítélt összeget, melyből a nem ingyenes szolgáltatók sem számítanak komoly bevételre. Abban a piac legtöbb szereplője egyetért, hogy a rendelet, mely csúcsidőben a telefondíj 30, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékát juttatja az internetszolgáltatónak, nem fogja serkenteni az internet elterjedését.
Jó hír a díjmegosztás bevezetése Magyarországon - mondta kérdésünkre Végvári Orsolya, a Kiwwi ügyvezetője. Ez nagy eredmény ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt honnan indult, és mekkora ellenállásba ütközött a szolgáltatókat százalékos bevételhez juttató konstrukció.

Az más kérdés, hogy a százalékos mérték még nem üti meg azt a szintet, amiből meg lehetne finanszírozni, vagy egyáltalán fent lehetne tartani az ingyenes hozzáférést biztosító szolgáltatást - mondta Végvári Orsolya. A Kiwwi vezetése számára nem világos még, hogy az ingyenes és a fizetős szolgáltatók miért azonos díjmegosztásban részesülnek.

Csúcsidőben terhelik tovább a hálózatot

Az szintén furcsa dolog számukra, hogy akkor a legkisebb a díjmegosztás mértéke, amikor a legalacsonyabb a percdíj. Ezzel a rendelet közvetve arra ösztönzi a szolgáltatókat, hogy úgy befolyásolják a felhasználói szokásokat, hogy csúcsidőben internetezzenek. Pedig napközben a beszédcélú forgalom enélkül is nagy terhelést jelent.

Műszaki hiba okozta a Kiwwi karácsonyi leállását

A Kiwwi karácsonyi leállásával kapcsolatban Végvári Orsolya egyelőre nem szolgált részletekkel, de ismételten leszögezte, hogy műszaki hibáról volt szó. A cég ingyenes szolgáltatása napokon át elérhetetlen volt a felhasználók számára.

A Freestart szerint túl keveset kapnak az ingyenes szolgáltatók

A Freestart üdvözli a díjmegosztást, sajnálatosnak tartja azonban, hogy az új rendeletek nem támogatják az ingyenes internetszolgáltatási modellt, hiszen a kedvezményes időszakban - amikor az otthoni felhasználók tábora javarészt használja a hálót - a 10%-os részesedés mindössze 26 fillért jelent percenként az internet szolgáltatónak. Ez az arány példátlanul alacsony az európai piacon, s megnehezíti az ingyenes modell életképességét - áll a cég közleményében.

Fizetős szolgáltatás a Freestarttól

A Freestart szerint az új szabályzás gátolja az otthoni, lakossági felhasználást és komoly megtorpanást jelent az eddig jelentős sikereket elérő magyar információs társadalom fejlődésében."Valószínűleg a magyar online piac minden szereplője megérzi majd az internet használat növekedésének visszaesését" - áll a közleményben. A cég leszögezi, továbbra is üzemel ingyenes szolgáltatása, terjeszkedni azonban nem fog a Freestart. A cég hamarosan többféle, lakossági és üzleti előfizetőknek szánt fizetős internetszolgáltatással is piacra lép.

A Datanet szerint főleg az ingyenes szolgáltatókat érinti

A bevételmegosztásról szóló kormányrendelet hatását folyamatosan vizsgálja a GTS-DataNet, és figyelik a piaci reakciókat - mondta az Indexnek Varga Edit, a vállalat PR menedzsere. Véleménye szerint a december 23-án aláírt rendelet elsősorban az ingyenes internetszolgáltatókat érinti, mivel ők a forgalmuk nagy részét a kedvezményes időszakban bonyolítják le.

Olcsóbb lehet az internet

A nem ingyenes ISP-k a bevételmegosztásból származó bevételt szabadon kezelhetik. Minden szolgáltató önállóan dönthet arról, hogy a többletbevételt megtartja-e és például hálózatfejlesztésre költi vagy visszaadja az ügyfelének még kedvezményesebb előfizetési díj formájában - emlékeztetett Varga Edit. A GTS-DataNet szerint van helye Magyarországon a szinte "ingyenes" internet szolgáltatásnak, hisz ez egyrészt segíti az információs kultúra terjedését, másrészt az újonnan internetezni kezdő emberek idővel továbblépnek az értéknövelt szolgáltatások felé.

Nehezen becsülhető a díjmegosztás bevétele

Bármilyen furcsa, az Axelero vezetése egyelőre nem tudja, mekkora bevételhez jut a díjmegosztásból - mondta el Simó György vezérigazgató-helyettes. Ugyanis nem lehet tudni, mekkora lesz a felhasználás a nappali és az esti sávokban. A bevételt meg lehetne becsülni a jelenlegi internetezési szokások alapján is. Jó esetben néhány száz millió forint bevétel keletkezhet - mondta Simó György.

Az átalánydíjat nem kell megosztani

Nem lehet felbecsülni, hogy az online időből mekkora részt képviselnek a korábban bevezetett átalánydíjas kedvezmények. Az ilyen forgalmat ugyanis a rendelet az utolsó paragrafusával kiveszi a díjmegosztás hatálya alól.

A távközlési szolgáltatókkal nincs vita arról, hogy tudatniuk kell, hogyan zajlik a gyakorlatban a forgalom elemzése és a díjmegosztás. Simó György szerint napokon belül tárgyalni fognak a Matávval és a Vivendivel, hogy minél hamarabb megállapodás születhessen. Az Axelero arra számít, hogy a távközlési szolgáltatókkal kétoldalú megállapodásokat kell kötnie. Bár az ágazaton belül nincsen rendszeres egyeztetés, de adott esetben a szolgáltatók szakmai fórumokat igénybe tudnak venni a közös álláspont kialakítására.

Kihalhatnak az ingyenes szolgáltatók

A legnagyobb internet szolgáltató vezérigazgató-helyettese biztos benne, hogy 2002-ben olcsóbb lehet az internet használata. Január elejétől az olcsóbb percdíj ketyeg, és a megállapodástól függően az előfizetési konstrukciók díja is változhat. Simó György szerint a hazai piacon nem lesznek életképesek az ingyenes szolgáltatások.

Nem hoz több felhasználót a díjmegosztás

A Nextra számára a díjmegosztásból származó bevétel talált pénz - mondta el Fekete József speciális projekt menedzser. A szolgáltatók jogosan részesednek az általuk generált forgalomnövekedésből. Ennek aránya és a költségszint januári csökkenése viszont túl kicsi ahhoz, hogy az nagyobb tömegeket nyerjen meg az internetnek. Az egyéni felhasználók, bár nem tartoznak a Nextra célpiacához, a kiadások 13 százalékos csökkenését tapasztalhatják majd. Fekete József szerint a Matáv a közeljövőben nem fogja feléleszteni a kedvezmények megszüntetésének tervét.

Az üzleti előfizetők számára a hatósági ár 19 százalékos csökkenést hoz, de önmagában ez sem okoz áttörést. A szolgáltatóknál marginális lesz a bevételnövekedés, esetleg a legerősebbek jelentkezhetnek olcsóbb konstrukcióval - véli Fekete József. A Matáv viszont meg fogja találni a módját, hogy visszavegye a díjmegosztással tőle kikerült összegeket.  • Tippek
  • Hírek