Jenő
-3 °C
6 °C

A szolgáltatóknak kevés a díjmegosztásból származó bevétel

2002.01.04. 08:57
Az ingyenes internetszolgáltatók keveslik a telefonforgalomból számukra megítélt összeget, melyből a nem ingyenes szolgáltatók sem számítanak komoly bevételre. Abban a piac legtöbb szereplője egyetért, hogy a rendelet, mely csúcsidőben a telefondíj 30, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékát juttatja az internetszolgáltatónak, nem fogja serkenteni az internet elterjedését.
Jó hír a díjmegosztás bevezetése Magyarországon - mondta kérdésünkre Végvári Orsolya, a Kiwwi ügyvezetője. Ez nagy eredmény ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt honnan indult, és mekkora ellenállásba ütközött a szolgáltatókat százalékos bevételhez juttató konstrukció.

Az más kérdés, hogy a százalékos mérték még nem üti meg azt a szintet, amiből meg lehetne finanszírozni, vagy egyáltalán fent lehetne tartani az ingyenes hozzáférést biztosító szolgáltatást - mondta Végvári Orsolya. A Kiwwi vezetése számára nem világos még, hogy az ingyenes és a fizetős szolgáltatók miért azonos díjmegosztásban részesülnek.

Csúcsidőben terhelik tovább a hálózatot

Az szintén furcsa dolog számukra, hogy akkor a legkisebb a díjmegosztás mértéke, amikor a legalacsonyabb a percdíj. Ezzel a rendelet közvetve arra ösztönzi a szolgáltatókat, hogy úgy befolyásolják a felhasználói szokásokat, hogy csúcsidőben internetezzenek. Pedig napközben a beszédcélú forgalom enélkül is nagy terhelést jelent.

Műszaki hiba okozta a Kiwwi karácsonyi leállását

A Kiwwi karácsonyi leállásával kapcsolatban Végvári Orsolya egyelőre nem szolgált részletekkel, de ismételten leszögezte, hogy műszaki hibáról volt szó. A cég ingyenes szolgáltatása napokon át elérhetetlen volt a felhasználók számára.

A Freestart szerint túl keveset kapnak az ingyenes szolgáltatók

A Freestart üdvözli a díjmegosztást, sajnálatosnak tartja azonban, hogy az új rendeletek nem támogatják az ingyenes internetszolgáltatási modellt, hiszen a kedvezményes időszakban - amikor az otthoni felhasználók tábora javarészt használja a hálót - a 10%-os részesedés mindössze 26 fillért jelent percenként az internet szolgáltatónak. Ez az arány példátlanul alacsony az európai piacon, s megnehezíti az ingyenes modell életképességét - áll a cég közleményében.

Fizetős szolgáltatás a Freestarttól

A Freestart szerint az új szabályzás gátolja az otthoni, lakossági felhasználást és komoly megtorpanást jelent az eddig jelentős sikereket elérő magyar információs társadalom fejlődésében."Valószínűleg a magyar online piac minden szereplője megérzi majd az internet használat növekedésének visszaesését" - áll a közleményben. A cég leszögezi, továbbra is üzemel ingyenes szolgáltatása, terjeszkedni azonban nem fog a Freestart. A cég hamarosan többféle, lakossági és üzleti előfizetőknek szánt fizetős internetszolgáltatással is piacra lép.

A Datanet szerint főleg az ingyenes szolgáltatókat érinti

A bevételmegosztásról szóló kormányrendelet hatását folyamatosan vizsgálja a GTS-DataNet, és figyelik a piaci reakciókat - mondta az Indexnek Varga Edit, a vállalat PR menedzsere. Véleménye szerint a december 23-án aláírt rendelet elsősorban az ingyenes internetszolgáltatókat érinti, mivel ők a forgalmuk nagy részét a kedvezményes időszakban bonyolítják le.

Olcsóbb lehet az internet

A nem ingyenes ISP-k a bevételmegosztásból származó bevételt szabadon kezelhetik. Minden szolgáltató önállóan dönthet arról, hogy a többletbevételt megtartja-e és például hálózatfejlesztésre költi vagy visszaadja az ügyfelének még kedvezményesebb előfizetési díj formájában - emlékeztetett Varga Edit. A GTS-DataNet szerint van helye Magyarországon a szinte "ingyenes" internet szolgáltatásnak, hisz ez egyrészt segíti az információs kultúra terjedését, másrészt az újonnan internetezni kezdő emberek idővel továbblépnek az értéknövelt szolgáltatások felé.

Nehezen becsülhető a díjmegosztás bevétele

Bármilyen furcsa, az Axelero vezetése egyelőre nem tudja, mekkora bevételhez jut a díjmegosztásból - mondta el Simó György vezérigazgató-helyettes. Ugyanis nem lehet tudni, mekkora lesz a felhasználás a nappali és az esti sávokban. A bevételt meg lehetne becsülni a jelenlegi internetezési szokások alapján is. Jó esetben néhány száz millió forint bevétel keletkezhet - mondta Simó György.

Az átalánydíjat nem kell megosztani

Nem lehet felbecsülni, hogy az online időből mekkora részt képviselnek a korábban bevezetett átalánydíjas kedvezmények. Az ilyen forgalmat ugyanis a rendelet az utolsó paragrafusával kiveszi a díjmegosztás hatálya alól.

A távközlési szolgáltatókkal nincs vita arról, hogy tudatniuk kell, hogyan zajlik a gyakorlatban a forgalom elemzése és a díjmegosztás. Simó György szerint napokon belül tárgyalni fognak a Matávval és a Vivendivel, hogy minél hamarabb megállapodás születhessen. Az Axelero arra számít, hogy a távközlési szolgáltatókkal kétoldalú megállapodásokat kell kötnie. Bár az ágazaton belül nincsen rendszeres egyeztetés, de adott esetben a szolgáltatók szakmai fórumokat igénybe tudnak venni a közös álláspont kialakítására.

Kihalhatnak az ingyenes szolgáltatók

A legnagyobb internet szolgáltató vezérigazgató-helyettese biztos benne, hogy 2002-ben olcsóbb lehet az internet használata. Január elejétől az olcsóbb percdíj ketyeg, és a megállapodástól függően az előfizetési konstrukciók díja is változhat. Simó György szerint a hazai piacon nem lesznek életképesek az ingyenes szolgáltatások.

Nem hoz több felhasználót a díjmegosztás

A Nextra számára a díjmegosztásból származó bevétel talált pénz - mondta el Fekete József speciális projekt menedzser. A szolgáltatók jogosan részesednek az általuk generált forgalomnövekedésből. Ennek aránya és a költségszint januári csökkenése viszont túl kicsi ahhoz, hogy az nagyobb tömegeket nyerjen meg az internetnek. Az egyéni felhasználók, bár nem tartoznak a Nextra célpiacához, a kiadások 13 százalékos csökkenését tapasztalhatják majd. Fekete József szerint a Matáv a közeljövőben nem fogja feléleszteni a kedvezmények megszüntetésének tervét.

Az üzleti előfizetők számára a hatósági ár 19 százalékos csökkenést hoz, de önmagában ez sem okoz áttörést. A szolgáltatóknál marginális lesz a bevételnövekedés, esetleg a legerősebbek jelentkezhetnek olcsóbb konstrukcióval - véli Fekete József. A Matáv viszont meg fogja találni a módját, hogy visszavegye a díjmegosztással tőle kikerült összegeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?