Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újra kidurran a tech-lufi?

2004.06.18. 15:46
Bár sokan a tech-szektor helyreállásában reménykednek, egy elismert japán gazdasági elemző szerint ennek az ellenkezője várható. A szakember szerint a csökkenő kereslet hatására nagy árfolyamesés lesz.
A technológiai szektorban várható hatalmas árfolyamesés nyomán a Nasdaq Composite index több mint húsz százalékot veszíthet értékéből, de a tokiói Nikkei mutató is igen sérülékeny, hiszen kosarában igen sok a technológiai papír, nyilatkozta a Reutersnek Szató Fumiaki, a Deutsche Securities elemzője.

A szakember szerint a befektetőknek meg kell fontolniuk a számítógép-, mikrochip- és LCD-gyártó cégek részvényeiből való kiszállást. Szató figyelmeztetése épp akkor érkezett, mikor a befektetők hada abban reménykedik, hogy a tech-buborék kilencvenes évek végi kidurranása után napjainkban magára találó szektor helyzete a jövőben tovább javul. A nagy zuhanás előtt - 2000 márciusában - a Nasdaq Composite 5 132 ponton tetőzött, jelenleg a kétezres lélektani határral küzd a mutató.

Túlkínálat lesz

A japán elemző szerint a következő lejtmenet 2004 második felében indul, a számítógépek és a mobiltelefonok iránti kereslet csökkenésével. Ez utóbbi az amerikai adócsökkentések hatásának halványulásával magyarázható, véli a szakember. Szerinte a kereslet apadása épp akkor jelenik majd meg, mikor a chipek és LCD-k gyártása a korábbi igények nyomán felfut, és az így keletkező túlkínálat az átlagárak eséséhez vezet.

A mikrochip-szektor kilátásait az sem teszi rózsássá, hogy a számítógépes processzorok sebességnövekedési üteme lassul, vagyis nem igaz az Intel társalapítója, Gordon Moore nevéhez kapcsolódó tétel, miszerint a sebesség körülbelül kétévente megduplázódik. A szakember úgy véli, egyre szaporodnak az ennél jóval lanyhább fejlődési ütemre utaló bizonyítékok, márpedig a Moore-törvény trónfosztása meredek lejtőre taszíthatja a mikrochip-gyártók részvényeit.

Szató egyébként igazi szakértőnek számít, hiszen a chipgyártók részvényeinek legutóbbi nagy esését is megjósolta, s a Nikkei Financial Daily immár negyedik éve őt tartja Japán legjobb vállalati elemzőjének.