Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Liberalizálódik a német internetszolgáltató piac

2001.08.27. 14:50
A Deutsche Telekomnak egy bírósági döntés nyomán meg kell nyitnia vezetékes hálózatát a konkurens szélessávú internetszolgáltatók előtt.
Pénteken pert nyert a Németország legnagyobb telefonszolgáltatója, a Deutsche Telekom ellen a német távközlési felügyelet, a RegTP (Rergulierungsbehörde für Telekommunikation und Post). A Münsterben hozott ítélet szerint a DT köteles megnyitni konkurensei előtt telefonhálózatát. A felügyelet márciusban szólította fel a társaságot, hogy az Európai Unió piaci versenyt erősítő direktívájának megfelelően nyissa meg vonalait. A DT sikeretelenül próbálta jogi úton megvédeni monopóliumát, a piacon azonban továbbra sem vesztesek.

Németország olcsóbb internetet akar

Matthias Kurth, a RegTP igazgatója
Államérdek
A RegTP fellépése nem csak az EU-irányelvekkel állt összhangban, hanem azzal a német kormányzati törekvéssel, hogy az internetezés árának letörésével minél nagyobb tömegek kapcsolódjanak a hálóra - vonzóbbá téve ezzel Németországot a csúcstechnológiai vállalatok számára.

Arccal az általánydíj felé!

A döntéssel felaszabadul a vezetékestelefon-infrastruktúra végső szakasza, az utolsó kilométer (last mile), ami konkrétan a német háztartásokba futó rézkábeleket jelenti.

A rézkábeleken szállnak versenybe egymással és a Deutsche Telekommal a szélessávú internetszolgáltatók. Általánydíjas ISDN- és DSL-szolgáltatásának keres előfizetőket az német AOL és Vodafone Airtouch leányvállalata, az Arcor.

A DSL-piacért küzd továbbá a Tiscali, a Mobilcom, a Colt Telecom és - nem utolsó sorban - maga a Deutsche Telekom. A DT, amely márciusban négyszázezer DSL-vonalat szolgált ki, az év végéig kétmillió előfizetőt szeretne gyűjteni.

Átalánydíjas mennyország

Német reklám
Alig várták
Mindezek mellett az internetezők többségét képező modemes tábor számára is van remény: a RegTP egy másik, jelenleg is folyó perben próbálja kiharcolni, hogy a DT átalánydíjas kapcsolatot biztosítson a felhasználók és az internetszolgáltatók között.

Az elemzők nem számítanak a német távközlési piac azonnali átalakulására - az viszont valószínű, hogy a német felhasználók hamarosan átalánydíj fejében internetezhetnek, korlátlanul.