Piroska
-2 °C
5 °C

Digitalizálnak a kábeltévék

2004.06.09. 10:18
A kábelszolgáltatók kapacitása véges, és a hamarosan induló magyar csatornák csak a kínálat módosításával kaphatnak helyet jelenlegi kínálatban. Emiatt egyre több cég fontolgatja, hogy áttér a nagyobb kapacitású digitális technológiára.
Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója szerint a nagyobb hálózatok felkészültek a váltásra. Konkrét döntés egyelőre nem született a UPC-nél, de 2005-ben a társaság várhatóan megkezdi a digitális műsortovábbításra való áttérést, amely lehetővé teszi a csatornák számának megsokszorozódását. A stratégia kidolgozása jelenleg is tart: tisztázni kell a csomagok differenciálását, valamint azt, miképpen bocsáthatóak rendelkezésre a vételhez szükséges - 15-200 ezer forintba kerülő - set-top boxok. Rajki Annamária, a MatávkábelTV marketingigazgatója egyelőre nem árult el részleteket terveikről.

A harmadik legnagyobb hazai kábelszolgáltató, a FiberNet már ez évben elindítja a digitális műsorszórási szolgáltatás tesztelését, közölte Bedő István, a társaság marketing vezérigazgató-helyettese. A tervek szerint az egyelőre egy települést érintő projekt tapasztalatait az év végére már ki is értékelik, és ez alapján döntenek majd a jövőbeli fejlesztésekről.

Kevés a hely

A váltás mindenesetre elkerülhetetlen, ugyanis a meglévő túlkínálat mellett számos további magyar nyelvű csatorna jelezte igényét az indulásra, a kábelszolgáltatók kapacitása viszont véges. Jelenleg csak a meglévő kínálat módosításával kerülhet be egy-egy új adó a szolgáltató csomagjaiba, mondta Szűcs László. A fejállomásoktól is függően - a legfeljebb 54 csatorna elosztását végző UPC-hez képest - eddig több esetben a kínálatban nagyobb számban jelen lévő német adók szorultak ki.

Márpedig újabb kábeltelevíziók indulnának el a nyáron és az ősszel. A Világgazdaság információi szerint augusztus végén kezdi meg sugárzását a Sport 2. Horvát János, a Sport 1 Tv elnöke lapunknak jelezte: részben azért döntöttek egy újabb sportadó indítása mellett, mert az angol-, spanyol-, német- és az olasz labdarúgó-bajnokságra szóló többéves szerződéseik miatt a hétvégén számos meccs "bennszorul" a stúdióban, azaz időhiány miatt nem tudják sugározni azokat. Mint mondta: a Sport 2 programjai között újabb sportágak, több magyar esemény is képernyőre kerülhet majd.

Újak jönnek

Korábban a Viasat is fontolgatta sportadó indítását, most mégis az a legvalószínűbb, hogy a cég tulajdonosa, a svéd MTG saját mozicsatornájának elindítása mellett dönt. A világgazdaság gy tudja, jelenleg is tárgyalnak a TV 1000-ként számos európai országban nagy sikert arató mozicsatorna őszi indításáról. A Viasat az utóbbi időben az egyik legaktívabb televíziós társaság Magyarországon: tavaly ősszel indították el a Viasat Explorert. Ez év május elején pedig arról számolt be az MTG, hogy Viasat History néven újabb tematikus csatorna sugárzása is megkezdi.

Tovább terjeszkedne az RTL Klubhoz közeli tulajdonosi csoport által jegyzett Iko Romania is. A cég által indított f+ és m+ csatorna a UPC kábelszolgáltató csomagjába szeretne bekerülni. Kökény Tamás, az m+-t és az f+-t működtető Iko Romania ügyvezető igazgatója elárulta: holnaptól biztosan fogható lesz a két adó az Antenna Mikrón.