Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Idén megduplázódik a hazai e-kiskereskedelem forgalma

2002.05.06. 18:02
Az interneten lebonyolított kiskereskedelmi forgalom a GKI Gazdaságkutató Rt. becslése szerint az idén megduplázódik, és eléri a 10-11 milliárd forintot, míg az ugyanitt zajló nagykereskedelmi forgalom 60-70 százalékkal bővülve 49-52 milliárd forintot tesz majd ki.
A GKI adatai szerint az online kiskereskedelem árbevétele 2001-ben 5,4 milliárd forint volt, ami ötszöröse az előző évinek, a nagykereskedelemé 31,5 milliárd forintot tett ki, 60-70 százalékkal bővült.

Törpe minoritás

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke hétfőn sajtótájékoztatón ismertette az internetes kereskedelemre vonatkozó kutatásaik eredményeit. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus kereskedelem teljes kereskedelmen belüli részaránya a dinamikus növekedés ellenére is csupán 0,1 százalékot tesz ki.

Kedvezőtlenebb e-kilátások

A sajtótájékoztatón a GKI közzétette a Westel Mobil Távközlési Rt.-vel és a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel közösen végzett kutatását. Az 1.200 vállalat adatai alapján összeállított reprezentatív felmérés szerint 2002 első negyedévében a magyarországi cégek kedvezőtlenebbül ítélték meg kilátásaikat az internet-gazdaság területén, mint az azt megelőző három hónapban. Főleg az ipari, szolgáltatói, valamint turisztikai szféra várakozásai romlottak, ezt ellensúlyozta némiképp a kereskedelmi szektor növekvő optimizmusa.

A cégek háromnegyede internetezik

A közös kutatás kitért a vállalatok internet-használatára is. Eszerint az ötnél több főt foglalkoztató cégek 75 százaléka rendelkezik internettel, további 11 százalékuk tervezi az elkövetkező egy évben a világhálóhoz való kapcsolódást, és csupán 14 százalékuk nem szándékozik bevezetni azt.

A márciust megelőző fél évben gyors növekedés zajlott le az ADSL-típusú nagy sávszélességet biztosító hozzáférésnél, illetve a kábeltévés kapcsolódási módnál a hagyományos, kapcsoltvonali telefonos hozzáférések rovására.

Népszerű az ISDN

A GKI, a Westel és a Sun Microsystems felmérése szerint az internet-csatlakozások 47 százaléka ISDN-típusú, 25 százaléka hagyományos kapcsoltvonali típusú, 11 százaléka bérelt vonal, 8 százaléka ADSL, 6 százaléka kábeltévé, 3 százaléka pedig egyéb hozzáférési mód.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!