Kornélia
1 °C
14 °C

Szabadalomsértésért 35 millió dollárt fizethet az eBay

2003.05.28. 14:54
A más által szabadalmaztatott módszerek használata a vállalatnak legkevesebb 35 millió dollárjába kerülhet, de a büntetés értéke 105 millióra is felkúszhat. A felperes virginiai ügyvéd az online aukciók működését biztosító programokat és bizonyos műveleteket védett le.
A virginiai MercExchange vállalat - amelyet a szóban forgó ügyvéd, Thomas G. Woolston alapított - 2001 szeptemberében keresetet nyújtott be egy szövetségi bíróságon, azzal vádolva meg az eBay vállalatot, hogy az engedélye és a jogdíjak megfizetése nélkül használta fel Woolston ötleteit. Az eBay azzal próbálta hárítani a támadást, hogy ezek a szabadalmak megvédhetetlenek, ugyanis mások Woolston szabadalmának bejegyzése előtt már használtak hasonló rendszereket és eljárásokat.

A bíróság ennek ellenére megállapította, hogy az eBay és annak Half.com leányvállalata szándékosan megsértette a felperes két szabadalmát. A szándékosság miatt a háromszorosára, 105 millió dollárra nőhet az eBay által kifizetendő összeg, mondta el a Wirednek Neil Smith, a Howard Rice szellemi tulajdonjogra specializálódott ügyvédje. A bíró akár egy ideiglenes intézkedést is hozhat az eBay ellen, amely megakadályozná a szabadalmaztatott eljárás használatát.

Folytatják a harcot

Az eBay egy közleménye szerint az ítélet semmisnek nyilvánítására fogja megkérni a bíróságot, illetve fellebbezni fog, ha ez nem sikerül. "Szerintünk a tények nem támasztják alá kellőképp az ítéletet" - mondta Jay Monahan, az eBay képviselője. "Az ítélet még nagyon vitatható, és a csata még nem ért véget. Ez valójában csak az első lépés volt."

Az eljárás során mindkét fél több ezer oldalnyi szakértői jelentést vonultatott fel, vitatva a másik oldal bizonyítékainak elfogadhatóságát. A heves csatározás egészen a per végéig tartott.

Az eBay legutóbbi éves jelentésében az állt, hogy "feltehetően jelentős licencdíjak és büntetések kifizetésére, az üzleti gyakorlatának módosítására kötelezhetik őket, vagy éppen eltilthatják őket az Egyesült Államokbeli üzleteik egy jelentős részének a működtetésétől.