Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Elfoglalták az Ebone központját a kirúgott rendszergazdák

2002.06.13. 12:08
A KPNQWest csődje miatt Európa legnagyobb kapacitású optikai hálózata, az Ebone is lehúzta a redőnyt. A szolgáltatás azonban egyelőre nem szünetel, mivel a korábbi dolgozók egy csoportja elfoglalta a hálózat belgiumi központját, és saját erőből biztosítják az Ebone működését. A rendszer egyébként az európai internetforgalom 50 százalékáért, a hangalapú forgalom 45 százalékáért felelős.
A 25,000 km-es Ebone optikai gerinchálózat az európai internetforgalom 50%-át, a hangalapú forgalom 45%-át szolgálja ki. Az európai piacon jelenleg ez a hálózat rendelkezik a legnagyobb kapacitással. Az Ebone hálózatát ez év elején vásárolta meg a KPNQWest. Pénzügyi problémák miatt és a bankok "áldásos" közreműködése révén múlt héten az Ebone összes alkalmazottját elbocsátották. Egy héten belül Európa-szerte 2000 ember vesztette el az állását emiatt.

Vészhelyzet

Az Ebone dolgozóinak egy csoportja (köztük azok a technikusok is, akik a hálózatot építették) azonban elfoglalta a belgiumi Hoeilaartban található központot. Június 6. óta innen tartják fenn a hálózatot, saját erőből, 24 órás váltásokban. Strasbourgban a hálózat egyik fő csomópontja már egy hete dízelgenerátorról üzemel, mivel a helyi áramszolgáltató tartozásaik miatt lekapcsolta náluk a villanyt. A hoeilaarti központból az Indexnek eljuttatott levél alapján a strasbourgiak kedden már csak 12 órára elegendő üzemanyaggal rendelkeztek. De a belgiumi csoport helyzete sem könnyű: ha nem kapnak hamarosan támogatást, képtelenek lesznek fenntartani a központ működését, és ezzel az Ebone hálózatában visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek.

Gyengélkedik a szolgáltatás

Korábbi információk szerint a KPNQWest hálózata ebben a hónapban végig működni fog, a szolgáltatás színvonala azonban elkezdett romlani. Tom Ohlsson, a hálózatokat is monitorozó Matrix NetSystems igazgatója a News.com-nak nyilatkozva azt mondta, hogy péntek óta a KPNQWest hálózata a továbbítás során átlagosan 4-5% adatot veszít. Egy jól működő szolgáltatás esetében körülbelül 0,1 százalék adatvesztéssel lehet számolni.

Kiéheztetés

Egyes vélemények szerint jelenleg a cég "kiéheztetése" folyik azzal a céllal, hogy a későbbiekben minél olcsóbban lehessen azt felvásárolni. Korábbi lapértesülések szerint az amerikai AT&T legfeljebb 200 millió dollárt, vagyis a hálózatépítés költségének tizedét fizette volna az egész vállalatért. Megegyezesésről (akár az AT&T-vel, akár mással) egyelőre nincs hír, de annyi bizonyos, hogy az eladásokból származó bevétel a hitelező bankokhoz kerül, amelyeknek a KPNQwest 300 millió dollárral tartozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!