Ágnes
-1 °C
2 °C

Százmilliók egészségügyi informatikára

2004.10.14. 10:14
Háromszázmillió forintból segítheti az év második felében az informatikai megoldások elterjedését az egészségügyben az e-Egészség Programiroda. Kiemelt feladat lesz az ágazati portál és az egészségügyi infrastruktúra szempontjából legelmaradottabb térségek fejlesztése.
Az év második felében és 2005 első hónapjaiban háromszázmillió forintot fordít Magyarország költségvetési forrásokból az informatikai megoldások elterjesztésére az egészségügyben. Az e-Egészség Programiroda tájékoztatása szerint 2004 második felében a projektek eredményeit beillesztik a törvényi szabályozásba, amely lehetővé teszi azok használatát. Ez a szabványok esetében már meg is történt.

Hatékonyabb ellátás

2005-ben két projektre összpontosítanak majd a programiroda munkatársai. További tartalommal bővítik az ágazati portált, valamint az egészségügyi infrastruktúra szempontjából legelmaradottabb három régióban - Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl - végeznek fejlesztéseket.

A fejlesztés fontos része a három régióban a térségi és intézményközi egészségügyi információ-mintarendszerek kialakítása. A rendszert a tervek szerint a régióban az összes betegellátási szint (fekvő- és járóbeteg-ellátás, háziorvosi szolgálat) eléri, és közösen használja majd. Lerövidülnek a betegutak, javul a regionális egészségügyi ellátás hatékonysága, valamint korszerűsítik az egészségügyi ellátóintézmények költséghatékony működéséhez szükséges belső információrendszert.

Hatalmas összegek

A szervezet az elmúlt egy évben is háromszázmillió forint körüli összegből gazdálkodott, és több projekt előkészítő szakaszát zárta le. Például elindult a Dr. Info egészségügyi tanácsadó rendszer első fázisa és az ágazati portál, elkészültek az elektronikus szabványok, mintafogalomtárak, valamint megszületett a kodifikációs szövegjavaslat a digitális aláírás bevezetésére az egészségügyben. A Dr. Info segítségével intézményi elérhetőségekről, gyógyszer-információkról (például gyógyszerek kölcsönhatásáról) lehet telefonon érdeklődni.

Az egészségügy informatikai hátterének megteremtése egyre nagyobb hangsúlyt kap Nyugat-Európában is. A kontinens nyugati felében az egészségügyi szektor informatikai jellegű kiadásai - hardver, szoftver, szolgáltatások - a 2003-as 6 milliárdról 2008-ra 8,8 milliárd dollárra nőnek - derül ki az IDC piackutató cég felméréséből. Többek között Nagy-Britanniában, Francia- és Olaszországban is indultak kormányzati támogatással nagy projektek a közelmúltban. Ezen programok elsődleges célja, hogy az informatika segítségével javítsanak a közkórházak teljesítményén, és hozzájáruljanak a kórházon kívüli betegápolás színvonalának emeléséhez. A piackutató cég szakemberei szerint a közszféra informatikai kiadásai a leggyorsabban az egészségügy terén nőnek majd a következő években.