Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Ezerötszáz internetezőt várnak a Matáv-ellenes tüntetésre

2002.05.24. 16:47
Péntek délutánig 2700 internetező jelezte részvételi szándékát a szombati Matáv-ellenes tüntetésre, a szervezők legalább 1500 résztvevőre számítanak. A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága által szervezett békés demonstráción az internetes kedvezmények megszüntetése ellen tiltakoznak. A Vérmezőn, a Matáv-székházzal szemközti parkrészen tartandó demonstráción a társaság elnöksége mellett Mécs Imre is beszédet mond, majd jelképes egértemetést tartanak.
Szombaton legalább ezerötszáz emberre számítanak a Matáv-ellenes tüntetés szervezői. A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társaságának képviselője kérdésünkre elmondta, hogy weboldalukon péntek délutánig több mint 2700-an jelezték részvételi szándékukat. Reményeik szerint legalább 1500 fő eljön, mint mondta, vannak, akik távolabbi vidéki településekről jelezték biztos részvételi szándékukat.

Érdekvédő egyesület

Az érdekvédelmi társaságot az Index Törzsasztalában kezdték szervezni, május 8-án tartották az egyesület alakuló közgyűlését. A kezdeményezést magánszemélyek, internetfelhasználók indították, akik felvették a kapcsolatot Kóczán Péterrel (tobo) aki a Nyoc.hu címen elérhető matávellenes honlapot csinálta, és összevonták erőiket. Most az ő lapja, a www.netert.nyoc.hu az egyesület ideiglenes webcíme.

Az egyesületet tíz hivatalos alapító tag és további 12 azonnal belépő tag alapította meg. Eddig több mint ötszázan jelezték belépési szándékukat előzetesen, köztük egyesületek, társadalmi szervezetek, neves közéleti személyiségek is. Felvették a kapcsolatot független internetszolgáltatókkal is, melyek szintén a támogatásukról biztosították a szervezetet.

Mécs Imre magánemberként szólal fel

A szombati tüntetésre nem hívták meg a Matáv képviselőjét. A felszólalók között lesznek az egyesület elnöksége illetve tagjai, továbbá magánemberként Mécs Imre SZDSZ-es politikus, aki Straub Elekhez intézett levelet a kedvezmények megszüntetése ellen tiltakozva. Mécs korábban lapunknak elmondta, akár próbapert is hajlandó indítani az ügyben. Az egyesület képviselője elmondta, hogy az egyesület politikafüggetlen és politikamentes, ahogy az internet ügye is a felhasználói oldal szempontjából, ezért nem kívántak politikusokat meghívni.

A beszédek után a tüntetők jelképes sírba temethetik a magukkal hozott, működésképtelen egereket. Így kívánják felhívni arra az illetékesek figyelmét: a Matáv kedvezményeinek júliusi eltörlése jelentősen megdrágítja az otthoni internetezést az egyéni felhasználók legnépesebb köre számára, akik telefonvonalon érik el a hálót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!