Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Egymilliárdos profit az Apple-nél

2008.07.22. 07:39
Történelme legjobb harmadik negyedévét zárta az Apple, elsősorban a Macintoshok iránt élénkülő keresletnek hála.

Remek harmadik negyedévről számolt be Steve Jobs, az Apple vezetője. A mostani, június 28-ával záródó pénzügyi időszak volt a legjobb a vállalat történetében, persze csak a harmadik negyedévek közt, hiszen a legutóbbi, karácsonyi vásárlásokat is tartalmazó negyedév még jobban sikerült.

Mindenesetre három hónap alatt 7,37 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a cég, ami 38 százalékos előrelépést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Fontos megjegyezni, hogy a mostani negyedévből még pont kicsúszott a 3G iPhone premierje, így az adatokban nincs benne az egymilliós darabszámot produkáló első hétvége, sem az, ami utána jött.

A kiemelkedő bevétel mellé jelentős profit is társult, a tavalyi 800 millió dolláros nyereség után idén már egymilliárd dollár felett jár a cég.

Egyre több Macintosh számítógépet vesznek, ami arra enged következtetni, hogy miként korábban az iPod, mostanában az iPhone is átcsábít néhányat azok közül a pc-sek közül, akik kipróbálják a kütyüket. A vállalat közel 2,5 millió számítógépet, a tavalyinál 40 százalékkal többet adott el, bár az nem derült ki, hogy melyik modellből mennyit. Mindenesetre ha csak nem fordultak meg a trendek, a MacBook volt most is a legsikeresebb gép.

Sikeresek voltak az iPodok is, amikből 11 millió fogyott, míg az iPhone-okból 717 ezer, ami nem kevés, de a 3G-s modell előtti kifulladást jelzik már a mérsékelt számok. Mindenesetre egy negyeddel korábban még 1,7 millió iPhone-t értékesített a vállalat.