Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Növekvő forgalom az e-kiskereskedelemben

2002.04.30. 10:37
A comScore Networks piackutató cég szerint az Egyesült Államokban az online-kiskereskedelem az első negyedévben rekordértéket, 17 milliárd dollárt ért el. Az elmúlt ősz nehézségei után az amerikai fogyasztók az első három hónapban csaknem 7 milliárd dollárt költöttek el webes utazási irodákban, ami 87 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Az Egyesült Államokban a comScore Networks legújabb adatai szerint az online-kiskereskedelem az első negyedévben rekordértéket, 17 milliárd dollárt ért el. Ez 48 százalékos ugrást jelent az egy évvel korábbi időszakhoz, és 8 százalékos növekedés 2001 negyedik negyedévéhez képest. Az utazási szektor figyelmen kívül hagyásával az e-kereskedelmi fejlődés éves szinten 30 százalékos volt. A tavalyi utolsó három hónapban az ünnepek generálta forgalomhoz képest a visszaesés 7 százalék.

Megugrott az utazási üzletág

Az elmúlt ősz - elsősorban a terrortámadások okozta - nehézségei ellenére az e-utazási ágazat januárban visszanyerte életerejét és nagyarányú növekedésbe kezdett. Az amerikai fogyasztók az első negyedévben csaknem 7 milliárd dollárt szántak utazási megrendelésekre a világhálón, ami 87 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2001 negyedik negyedévéhez viszonyítva a fejlődés 39 százalékos. Az utaztatás jelenleg az online kiskereskedelem 41 százalékát adja.

További növekedést prognosztizálnak

Az e-utazási üzletág a Nielsen//Netratings piackutató szerint is fellendülőben van, az e-utazási oldalak márciusi látogatottsága a februári 45,9 millióról 12 százalékkal, 51,2 millióra nőtt. A szörfözők otthon és a munkahelyeken is elárasztották a webet, hogy kihasználják a tavaszi árkedvezményeket. Az első 10 online utazási oldal közül kilenc márciusban két számjegyű növekedést könyvelhetett el. A jövőre nézve is derűlátó a Jupiter Media Metrix piackutató vállalkozás, amely az e-utaztatási szektor további ugrásszerű fejlődésére számít. 2007-re az utaztatási szolgáltatások online értékesítése szerinte elérheti a 64 milliárd dollárt. (2001-ben ez 24 milliárd dollár volt.) Ekkorra - tippjük szerint - az utazással kapcsolatos netes foglalások aránya 11-ről 22 százalékra nő. A repülőjegy-eladások aránya 2007-re a jelenlegi 15 százalékról 28 százalékra nő - vélik.

Visszaesett a hardverkereskedelem

A comScore-felmérés szerint azonban a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva jelentős visszaesést szenvedett el a netes hardverkereskedelem, az elektronikai fogyasztási, valamint a ruházati cikkek online árusítása. A kutató szerint ezek a területek - amelyek az online-kiskereskedelem első ágai közé tartoztak - mára már elérték az e-piaci telítettséget. Negyedéves szinten nőtt az irodaszerek és a jegyek iránti online érdeklődés. Az utóbbi egy évben a jegyeladások, az otthoni és kerti berendezések, valamint a sport- és fitneszeszközök értek el az átlagnál nagyobb fejlődést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!