Árpád
-2 °C
3 °C

Elindult az elektronikus közbeszerzés

2002.02.25. 18:00
Már tesztüzemben működik a központi elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) első fázisa - jelentette be hétfőn Stumpf István kancelláriaminiszter, és Kalmár István, a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatója. A Compaq és Oracle alapokon kialakított rendszer már az idén tavasszal képes lesz lebonyolítani a kormányzati intézmények beszerzéseit.
A kormányzati intézmények és hivatalok MKGI (Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága) által bonyolított központi beszerzéseinek összértéke tavaly elérte az 55 milliárd forintot. Az EKR az első fázisában ezt a megrendelési volument viszi át elektronikus alapokra.

Először a kormányzat rendelhet a hálón

A magyarországi közbeszerzések éves volumene összesen 600 milliárd forintra tehető. A teljes pályázati rendszer elektronikus formába öntése még várat magára, az EKR egyelőre az MKGI alá tartozó intézmények számára jelent előrelépést.

Az MKGI alá tartozó beszerzéseknél a kínálati oldal szereplői eleve versenyeztetett minőséggel és árakkal jelennek meg. Ha egy intézmény például papír és írószer vagy számítógép beszállítót keres, az MKGI-nek tett ajánlatok között válogathat. Az EKR ezt a kiválasztási és megrendelési folyamatot hivatott egyszerűsíteni és felgyorsítani.

Katalógusáruház

A rendszer már tartalmazza azon informatikai termékek katalógusát, amelyekre érvényes keretszerződés létezik. Erre építve a rendszer lehetővé teszi a létező keretszerződésekből való lehívást, katalógusböngészést, az informatikai keretszerződésekben listázott termékek összehasonlítását, vásárlói kosarak és megrendelések készítését, nyomtatását. Jelenleg 10 kiválasztott intézménnyel az EKR tesztelése zajlik.

A Posta tízéves koncessziót kapott az e-beszerzésre

Mint Kalmár István elmondta, a közbeszerzési rendszer működtetésére a Magyar Posta a MeH-től először felkérést, majd 10 évre szóló koncessziót kapott. Piaci alapon saját forrásaikból 1,8 milliárd forintot fordítottak a hardveres és szoftveres háttér megteremtésére, illetve a fejlesztői kapacitás kiépítésére.

A világban máshol hasonló rendszer még nem működik, legfeljebb kvázi online áruházként lehet böngészni a kínálatok között. Ezzel szemben az EKR képes a teljes megrendelési és ellenőrzési folyamatot kezelni - mondta Kalmár István.

A posta számára az EKR kiépítése ugyanolyan üzlet, mint a többi logisztikai feladat, amit ellát - biztosította a sajtót Kalmár István. Arról ugyan közelebbit nem lehetett megtudni, hogy a 10 éves koncesszióért fizet-e a Magyar Posta, esetleg a rendszer működtetéséért nekik jár-e meghatározott összeg.

Számokat nem tudni

Az elnök-vezérigazgató arra sem tért ki, hogy milyen megtérülésre számítanak az EKR különben még konkrét dátumhoz nem kötött teljes beindulása után. Azt viszont megemlítette, hogy a rendszerhez csatlakozók a szakértői-szervezői munka fejében valamiféle díjat fognak az EKR használatáért leróni. Ahogy a megrendelt javak fizikai célba juttatása is várhatóan a posta feladata és bevétele lesz majd.

Az EKR a felhasználók azonosítását nem felhasználónév és jelszó alapján oldja meg. A hivatalos, minősített tanúsítványszolgáltatótól kapott tanúsítványokat intelligens kártyán (smart card) tárolják. A rendszerhez való csatlakozáskor a tanúsítvány és egy jelszó szükséges.

Nyílt kulcsú titkosítás

Az EKR nyílt kulcsú titkosítást alkalmaz a felhasználók és a tranzakciók azonosítására. A tájékozatón kérdésként elhangzott ugyan, de nem sikerült megtudni, hogy az adatforgalom titkosítását hogyan oldották meg.

A második fázisban a teljes kiépülés után minden közbeszerzési feladatot ezen a módon végezhetnek majd el az intézmények. Az EKR az első hivatalos megvalósítása a digitális aláírásról rendelkező törvénynek, de nem csak a megrendelések digitális aláírását oldja meg, hanem a felhasználók magas biztonsági szintű azonosítását is.

Archiválják a papírt

A projekt lényeges része még az archiválás kiépítése, a dokumentumkezelő rendszer megvalósítása. A dokumentumkezelő rendszerre a főleg az első időben még megmaradó papír alapú dokumentációk bevitelére és az elektronikus dokumentációkkal azonos módon történő kezelhetősége miatt van szükség.

Az archiválás, amely alapjaiban különbözik a mentési rendszertől, lehetővé teszi évekre visszamenőleg az elektronikus közbeszerzésben történő tranzakciók egyedi visszakereshetőségét.

A teljes kiépítés után várható, hogy az államigazgatási körbe tartozó intézmények beszerzéseiket elektronikus úton bonyolítják majd. Ehhez a megfelelő oktatást a Magyar Posta magára vállalja. 7 regionális oktatási központban és 250 bentlakásos oktatási bázison kívánják ezt megoldani.

A projekt infrastrukturális alapjait a Compaq építi ki. A rendszer alapját öt 64 bites Compaq Alpha szerver adja, melyek közül kettő DS 20-as, kettő ES 45-ös illetve egy példány a csúcskategóriájú GS 80-as (WildFire). A hardver eszközök részét képezi még 6 db ProLiant szerver is.

Központi elektronikus közbeszerzési rendszer

A Compaq végezte a project teljes biztonsági rendszerének tervezését és kivitelezését is. Ez magában foglalja többek között a biztonsági rendszer (például tűzfal, titkosítás) kiépítését, a felhasználók azonosítását, a rendszermenedzsmentet, a mentési rendszert, a gépterem és a hálózat (erős- és gyenge áramú) kialakítását.

Szoftver oldalon az Oracle Exchange Marketplace funkciókészlete a teljes beszerzési ciklust támogatja, a termékek bemutatásától és kiválasztásától a rendelések teljesítésén keresztül a fizetésig.

A jóváhagyás folyamata követi a törvényileg meghatározott hierarchiát és minden lépése digitálisan hitelesített. A hatékony működtetést teszi lehetővé, hogy az EKR-n végrehajtott tranzakciókról e-mailes értesítést kapnak a folyamat érintett szereplői.

Ezeken az alapfunkciókon kívül az Oracle Exchange Marketplace dinamikus kereskedelmi tevékenységeket is támogat, például az online árverést és az online tárgyalást, ezen túlmenően a számlázás, a számlaegyeztetés és a fizetés teljesen integrált támogatása teszi majd teljessé az EKR szolgáltatásait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?