Szilárda
0 °C
6 °C

Házasodik az Elender?

2003.11.18. 11:08
Külföldi és magyar vállalkozások is érdeklődnek a nemrég ismét magyar kézbe került Elender Rt. iránt - mondta a Napi Gazdaságnak Kóka János vezérigazgató, aki nem kívánta megnevezni a társaságra szemet vető vállalatokat, azt azonban megjegyezte, hogy eközben az Elender is szemlélődik a befektetési lehetőségek piacán.
Kóka szerint azért is élénk az érdeklődés az utóbbi időben az Elender iránt, mert mind az új elektronikus hírközlési törvény, mind Magyarország uniós csatlakozása, mind pedig - s nem utolsósorban - a vállalati szféra internetpenetrációja további növekedéssel kecsegteti az rt.-t. Az Elender 5 milliárd forint körüli bevétellel és 550 millió forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, s idén is hasonló eredményre számít. A lap információi szerint a távközlési ambícióit régóta hangoztató, privatizáció előtt álló Antenna Hungária (AH) Rt. is szívesen látná "házon belül" az Elendert, ám miután a főként műsorszórást végző ismert társaság nem rendelkezik szabad pénzeszközzel, más technikával szeretné megszerezni az informatikai társaságot.

Felvásárolnák

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy az Elender 77 százalékos tulajdonosa, a Wallis Rt. tőkeemeléssel 5-10 százalékos részesedést szerezne az AH-ban, ami után utóbbi felvásárolná az Elendert. A lap információit a vállalatok vezetői nem erősítették meg. Mindazonáltal az AH a legkedvezőbb pillanatot ragadná meg ahhoz, hogy a műsorszórás mellett felfuttassa távközlési tevékenységét, hiszen a távközlési iparág elmúlt évekbéli pangása nyomán ma még viszonylag kedvező áron juthatna hozzá a kiszemelt szolgáltatók valamelyikéhez - ezek sora ugyanis nem merül ki az Elenderrel.

Helyezkednek

A lap szerint a HungaroDigiTel, illetve ennek portugál tulajdonosa (Portugal Telecom) is szívesen szorosabbá fűzné kapcsolatát az AH-val, de a magyar piacon jelen lévő Traficom is a kiszemelt felvásárlási célpontok között szerepelhet, valamint nem tett le az AH a Pantel megvásárlásáról sem. A lap információi szerint az AH december 15-ig, vagyis amíg privatizációs tanácsadója nem adja át az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek a vállalat jövőjével kapcsolatos anyagát, nem kezd semmilyen tranzakcióba.

Az Elender részvényeinek 77 százalékát a Wallis Rt., 23 százalékát pedig Lepp Gyula és Kóka János birtokolják. Az Elender tulajdonában levő Webigen Rt. az Indexet kiadó Index.hu Rt. részvényei 31 százalékának tulajdonosa.