Oszkár
20 °C
29 °C

Kilenc és félmillió dollárért kelt el az Elender

2004.03.10. 14:48
Az amerikai tőzsdén jegyzett Euroweb International 9,5 millió dollárért vásárolja meg az Elender üzleti Kommunikációs Rt. százszázalékos tulajdonjogát, közölte Kóka János, az Elender vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Az Elendert, illetve az Euroweb International másik százszázalékos leányvállalatát, az Euroweb Hungaryt összevonják, az új cég vezérigazgatója Kóka János lesz.
Az Elender a vételárból 6,5 millió dollárt készpénzben, míg a fennmaradó részt Euroweb International részvényekkel fizeti ki. Az Euroweb International 4,43 dollár részvényárfolyamon számol az adásvételi tranzakció során.

A vételár megfizetésén túl az Euroweb kötelezettséget vállal 1,4 millió dollár tulajdonosi kölcsön részletekben, 2005 végéig történő kifizetésére is.

Jóváhagyásra várnak

A sajtótájékoztatón közölték, hogy a tranzakció zárásához még szükség van a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására. Az Elender 77 százalékban a Wallis Rt. tulajdonában van, míg a fennmaradó rész nagyjából egyenlő arányban Kóka János vezérigazgatóé és Lepp Gyula egykori alapítóé.

A két magántőkés az Elenderben lévő tulajdoni részarányának megfelelően kap készpénzt, illetve Euroweb International-részvényt a tranzakció során.

Összevonják

Az Elender 2002 októbere óta van a tranzakciót lebonyolító eladók kezében. A 2002 októberi tranzakció előtt az Elender az amerikai PSINetISP cég európai leányvállalatának tulajdonában volt. Azt ugyan nem közölték, hogy az PSINetISP mennyiért vásárolta meg az alapítóktól az Elendert, ám sajtóértesülések szerint az 1999 szeptemberi tranzakció során mintegy 8 milliárd forintot fizettek a magyar internetes cégért.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Euroweb International által az Elenderért cserébe adandó részvénycsomag mintegy 13 százalékát teszi ki az amerikai cég tőkéjének. Az Elendert, illetve az Euroweb International másik százszázalékos leányvállalatát, az Euroweb Hungaryt összevonják, az új cég vezérigazgatója Kóka János lesz.

A két cég összevonásából létrejövő új vállalat Magyarország legnagyobb független internetszolgáltatója lesz, és a vállalati szektorban is piacvezetővé válik.

Tovább terjeszkednek

Az eseményen Törő Csaba, az Euroweb International elnöke elmondta, hogy már csak azért is összevonják a két céget, mert az új vállalat jóval költséghatékonyabb lesz, mint ha külön-külön működnének. Hozzátette: tovább kívánnak terjeszkedni a térségben, s nagy valószínűséggel nem csak az internetes, hanem a telekommunikációs piacon is végrehajtanak akvizíciókat.

Az Elendernek 2003-ban 4,7 milliárd forint volt az árbevétele, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. A társaság kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 411 millió forint volt 2003-ban, lényegében ugyanannyi, mint 2002-ben.

Az Euroweb Hungary tavalyi árbevétele 1,884 milliárd forint volt, mintegy 280 millió forinttal több a 2002. évinél. A társaság EBITDA-ja 2003-ban 91 millió forint volt, mintegy 40 millió forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál.