Hermina
15 °C
27 °C

Elhagyja az AMD-t a Dreamworks

2008.07.09. 12:05
Intelre vált a Dreamworks, mert nagyobb számolási teljesítményre van szüksége – a hír, amit biztosan nem akartak hallani az AMD-nél.

AMD-ről Intelre vált a Dreamworks a Wall Street Journal szerint. A hír nem lenne különösebben érdekes, ha nem épp Hollywood lett volna a két éve gyengélkedő AMD egyik legfőbb támasza az „átmeneti” időszakban. Ami már így is túl hosszúra nyúlt.

A vállalatnak mindig jók voltak a hollywoodi kapcsolatai, ami presztízsszempontból sokat jelentett: a hír, hogy AMD processzorok számolták ki a Shrek képkockáit, mindegyik szegmensben megdobta az eladásokat, hiszen pozitív üzenetet fogalmazott meg a nagyvállalatoknak és az átlagjúzereknek is. Az Intel azonban keményen bevetette magát, hogy fordítani tudjon a trendeken, és a saját processzorai rendereljék ki a jövő rajzfilmjeit.

A következő Dreamworks-projekthez, a 2009-ben érkező Szörnyek az űrlények ellen című filmhez éppen ezért már a nagyobbik gyártó adja a csipeket. A hivatalos kommunikáció szerint azért, mert a mozi, az abban szereplő lények komolyabb számolási teljesítményt követelnek. Az biztos, hogy az Intel idén érkező csipjei, a Nehalemek legalább 50 százalékos erőfölényt mutatnak az AMD Phenomokkal szemben, és egyelőre biztosnak tűnik, hogy a kisebbik gyártó nem tud visszavágni semmi jelentőssel a Szörnyek és űrlények március végi premierjéig.

Hosszútávon kiderül, hogy mennyire jön be a Dreamworksnek a váltás, meg hogy milyen processzorok renderelik majd a 2010-ben érkező negyedik Shreket. A poénok minőségét mindenesetre nem ez határozza majd meg, az biztos.