Mátyás
-6 °C
1 °C

Eladja a sulinetes végpontokat az IHM

2006.02.06. 16:45
A Fidesz szerint az Informatikai Minisztérum elkótyavetyéli az állami vagyont, aztán sokkal drágábban visszabérli azt, az IHM szerint ez nem igaz, sőt, még spórolnak is. A minisztérium szerint mostantól féláron juthat a szolgáltatáshoz.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium túlad a Sulinet Közhálón, írta meg a Magyar Nemzet. Erdész Zoltán, a Fidesz képviselője az Indexnek elmondta, hogy értesülései szerint az IHM értékesíteni kívánja a végpontok eszközeit, majd a vásárlóktól visszabérli azokat. A politikus szerint a program kiépítése 2005 szeptemberében zárult le, így most már 7300 végpont értékesítéséről van szó.

Kótyavetyélnek?

Az IHM honlapjáról kiderül, hogy az "utóbbi évek legnagyobb, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-fejlesztési programja során" több ezer iskolába, művelődési házba és eMagyarország pontra jutott el a Sulinet Közháló program, a beruházás összértéke elérte a négymilliárd forintot.

Erdész Zoltán szerint az IHM-nek nehézséget okozott már a 2005-ös üzemeltetési díjak kifizetése is, a minisztérium tartozásokat halmozott fel. A vételárból ezt, valamint a következő időszak üzemeltetési költségeit fedeznék, ez azonban a Fideszes politikusok szerint nem más, mint hitelfelvétel, méghozzá kedvezőtlen: a bérleti díjak fizetése jóval nagyobb terhet ró a költségvetésre, mint a hálózat fenntartása és fejlesztése.

Erdész szerint a Sulinet Közháló átadása a következő ciklus költségvetésének jelent majd nagyobb terheket, hiszen az eladásból befolyó összeg a következő években már nem fedezi bérleti díjak.

Másról van szó

Az IHM sajtóosztálya az Indexnek elmondta, hogy szó sincs visszabérlésről. A minisztérium egy közbeszerzési eljárás egyik elemeként értékesít 7300 végpontot, melyekért 3,46 milliárd forint bevételt várnak. Mivel a szélessávú szolgáltatásért eddig is fizetett a minisztérium a piaci cégeknek, a számítógépek pedig az iskolák, művelődési központok tulajdonában vannak, az értékesítés csak a szélessávú hálózat kormányzati pénzből kiépült végpontjait érinti, melyeket a szolgáltatók vásárolhatnak meg.

Az állami beruházásra azért volt szükség, hogy a szélessávú hálózat azokra a településekre is elérjen, ahová a piaci szereplők gazdasági okokból nem építették volna ki a vonalat.

Az IHM szerint azért most értékesítik a Sulinet Közhálót, mert a 2006. évi költségvetés előírja, hogy a vételből befolyó összegből finanszírozzák az idei működtetést. A szolgáltatások és eszközök 2006-ra tervezett költsége több mint hatmilliárd forint lesz, melynek egy részét fedezi a várható 3,46 milliárdos vételi ár, a fennmaradó 2,8-2,9 milliárd forintot költségvetési forrásból oldják meg.

Félpénzért

A következő három évre, 2007-re, 2008-ra és 2009-re összesen 10,5-11 milliárd forint szolgáltatási díjat terveznek fizetni a leendő vevőknek, amiért cserébe azok továbbra is biztosítják a szélessávú hozzáférést, valamint fejlesztik a most eladásra kerülő végpontokat. Ez utóbbinak egyik célja a sávszélesség növelése kell hogy legyen.

Arra a kérdésünkre, hogy a 2006-os 6,6 milliárd forintos kiadást hogyan válthatja fel az évente legfeljebb 3,3 milliárd forintos (három évre 11 milliárdos) üzemeltetési díj, azt a választ kaptuk, hogy a szélessávú szolgáltatás költségei folyamatosan csökkennek, így azokhoz a minisztérium is kedvezőbb áron juthat a jövőben hozzá. Ugyanakkor megtudtuk, hogy a tervezett, évente alig hárommilliárdos működési költség nem egyeztetés eredménye, hanem a minisztérium saját kalkulációja, így a tényleges költségek jelentősen módosulhatnak a tervezetthez képest. A minisztérium mindenesetre azzal számol, hogy a későbbiekben féláron jut hozzá a szolgáltatáshoz.

A minisztérium elismerte, hogy a 2005-ös kifizetések egy részét át kellett ütemezni 2006-ra, de a sajtóosztály szerint az IHM-nek nincs tartozása a Közháló üzemeltetése miatt, így nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy a múltbeli költségek utólagos finanszírozása miatt értékesítenék a hálózatot.