Szilárda
0 °C
6 °C

Közös Ericsson-Sony vállalat alakul

2001.04.26. 15:11
Az Ericsson és a Sony egy olyan új vállalat létrehozásáról állapodott meg, amely egyesíti a két cég mobiltelefon-üzletágainak tevékenységét világszerte. A Sony Ericsson Mobile Communications nevű új vállalat az Ericsson és a Sony egyenlő arányú tulajdonában lesz, és az Ericssonnak a távközlés, illetve a Sonynak a szórakoztató elektronikai termékek terén szerzett szakértelmére támaszkodik majd.
A közös vállalat - a végleges megállapodás megkötésétől és az alkalmazandó törvényi szabályozástól függően - várhatóan ez év októberében kezdi meg működését, és termékfejlesztéssel, terméktervezéssel, valamint marketinggel, értékesítéssel, disztribúcióval és vevőszolgálattal foglalkozik majd. A vegyesvállalat alapítói, az Ericsson és a Sony támogatják majd az új céget, illetve szorosabb együttműködés kialakítására törekszenek egymással.

"Az Ericsson és a Sony egymást kiegészítő erősségeinek egyesítésével az új vállalat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy világelső legyen a távközlésben, miközben az iparág gyors ütemben halad a mobil internet felé" - nyilatkozta Kurt Hellström, az Ericsson elnök-vezérigazgatója. "Tökéletes párost alkotunk. A Sony a szórakoztató elektronika - zene, filmek és játékok - világában szerzett hatalmas tapasztalattal, az Ericsson pedig a mobiltechnológia terén betöltött vezető szerepével és a világ legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetői megrendelői bázisával járul hozzá az együttműködés sikeréhez. Ez a 3G és a mobil internet növekvő piacát megcélzó ideális együttműködés."

A Sony Corporation elnöke és ügyvezetője, Kunitake Ando a következőket nyilatkozta: "A mobiltelefonos iparág gyors ütemben halad a széles sávú multimédiás alkalmazások felé, és számottevően bővülni fog az elkövetkezendő években. Fogyasztók milliói igényelnek majd olyan mobilkészülékre, amely széles körű tartalmat (mozgóképek, képek és játékok) zökkenőmentesen és könnyedén, a tulajdonos tartózkodási helyétől függetlenül képes kezelni. Az Ericssonnal, a globális távközlési iparág kétségbevonhatatlan vezetőjével folytatott együttműködésünk azért jelentős számunkra, mert segítségével mindenütt jelen lévő értékhálózatot hozhatunk létre, amely mindig online, igény szerint működik és interaktív".

A vegyes vállalat vezetősége Londonban működik majd, Katsumi Ihara, a Sony Corporation ügyvezető alelnöke vezetésével, aki a vegyesvállalat elnöki tisztjét tölti majd be. Az igazgatótanács elnöke Kurt Hellström, az Ericsson elnök-vezérigazgatója lesz, az új vállalat ügyvezető alelnökévé pedig Jan Wäreby-t, az Ericsson fogyasztói termékekkel foglalkozó részlegének elnökét nevezik ki.

Az Ericsson és a Sony márkanév alatt futó meglévő termékeket megtartva az új vállalat új márkanevet hoz létre új és vonzó termékcsaládja részére. Az Ericsson jelenlegi gyártópartnerei és a Sony termelési létesítményei világszerte továbbra is gyártják majd a már forgalomban lévő és a jövőbeli termékeket. Az Ericsson Mobile Technology Platform egysége különálló szervezet marad, és csúcstechnológiát szállít majd az új vállalat számára.