Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kapnak pénzt az egyetemes szolgáltatók

2005.08.03. 11:43
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elutasította az egyetemes távközlési szolgáltatók támogatási kérelmét - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

Az egyetemes szolgáltatások körébe tartozik az, hogy az ország egész területén biztosítani kell olyan hozzáférést, ami lehetőséget ad belföldi és nemzetközi hívások, faxüzenetek és adatátviteli hívások kezdeményezésére és fogadására, illetve internet-hozzáférésre, legalább 9600 bit/s sebességű adatátviteli sebességgel. Szintén ebbe a körbe tartozik a nyilvános fülkék fenntartása az előírt lefedettséggel, az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele, valamint a tudakozói szolgáltatások nyújtása.

Az NHH közleménye szerint az egyetemes szolgáltatók, a Magyar Telekom Rt., a Hungarotel Rt., az Invitel Rt., az Emitel Rt., és a Monortel Rt. támogatási kérelmét azért nem fogadta el a hatóság, mert a társaságok beadványai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak sem formai, sem tartalmi szempontból.

Az Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kassza az NHH határozata szerint fizethet támogatást a 2004-ben nyújtott egyetemes szolgáltatások után. Az öt vezetékes szolgáltató együttesen mintegy 2 milliárd forintos támogatási összeget igényelt a kasszától.

Az egyetemes szolgáltatást nyújtó társaságoknak a kasszától igényelt támogatás kiszámításakor a nettó elkerülhető költségek módszertanával, az előnyök és hátrányok figyelembevételével bizonyítaniuk kell, hogy az egyetemes szolgáltatás nyújtása többlet költségeket jelent a számukra.

Jelen esetben azonban a közlemény szerint a szolgáltatók csak a hátrányokat mutatták ki beadványaikban, míg a szintén kimutatandó előnyöket nem. A benyújtott adatok a jogszabályi követelményekkel ellentétben auditálva sem voltak.

Az elutasító határozatok tervezeteivel a kassza öt szolgáltatóból álló ellenőrző testülete - a Magyar Telekom Rt. és a Hungarotel Rt. külön véleményével - egyetértett.