Benedek
-5 °C
5 °C

Tizenhárommillió euró kutatásra

2003.04.09. 10:43
Tizenhárommillió euróval támogatja az Európai Bizottság a csatlakozó országok kutatás-fejlesztési tevékenységét. A kutatási terveket idén júniusig kell benyújtani. Az Európai Bizottság szerint a kutatás területén már most kibővített Európáról lehet beszélni.
Az Európai Bizottság 13 millió eurót szán a csatlakozandó országok kutatás-fejlesztésének támogatására. A 2002 és 2006 közötti periódusra meghirdetett Research Framework Pogramme - FP6 17,5 millió euróval gazdálkodik, s költségvetésének túlnyomó hányadát a csatlakozandó országoknak szánja. A 2003-ban EU taggá váló államokon kívül a terv részesei: Románia, Bulgária és Törökország.

Átmeneti nehézségek

A kutatási terveket 2003 júniusáig kell benyújtani. A 13 nem EU tag képviselői ugyanazokat az előnyöket élvezhetik, mint az EU tagországainak kutatói: terv-vezetők lehetnek, kutató konzorciumokat állíthatnak fel, akár kizárólag a csatlakozó országok képviselőiből. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a kutatás területén már létezik a kibővített Európa.

Philippe Busquin kutatási biztos szerint a csatlakozó országok magasan képzett és gyakorlott kutatókkal rendelkeznek, akiket a rendszerváltás okozta átmeneti nehézségek miatt kiemelten kell támogatni.