Hannover Expo előtti lázban ég

2000.05.13. 18:33
A hannoveri sétálóutca nagy Expo-órája kegyetlen egyértelműséggel mutatja: egyre kevesebb idő van hátra a 2000. évi világkiállítás kezdetéig. Az alsószász tartományi fővárosban alig három hét múlva megnyitja kapuit az év egyik legrangosabb rendezvénye. Az üzletek, éttermek és szállodák árai lassan kúsznak felfelé: Hannover valóságos rendkívüli állapotnak néz elébe.
Hannover Expo 2000
Hannover városa már most is a június 1-én kezdődő világkiállítás lázában ég. Jövő hétfőn a rendőrség elkezdi az ország történetének egyik legnehezebb bevetését, a milleniumi világkiállítás biztosítását. Néhány hónapon keresztül a városban a megszokott 2500 rendőr helyett 5 ezer lesz szolgálatban. "Lassan elindulunk" - jelentette ki Olaf Goesmann, a hannoveri rendőrség Expo-előkészítő csoportjának vezetője. "A polgárok keveset fognak mindebből észrevenni, és ha minden rendben megy, ez a bevetés végéig, november közepéig így marad."

A rendőrség nehéz feladat előtt áll, hiszen egyrészt gondoskodniuk kell a biztonságról. Hans-Dieter Klosa, a város rendőrfőkapitánya viszont mindenképpen el szeretné kerülni azt az érzetet, hogy a várost "megszállták" a rendőrök. Az Expo idejére szabadságolási tilalmat rendeltek el a hannoveri rendőrségen: csak az utazhat el, akinek iskolaköteles korú gyermeke van. De a megnövekedett igényeknek így sem tud eleget tenni a város, a szükséges létszámot "importált" rendőrökkel érik el.

Homokot loptak

Az Egyesült Arab Emirátusok a világkiállításon egy valódi sivatagi tábort épít fel. Ebből a célból repülőgéppel több ezer zsák homokot szállítottak Németországba. Két héttel ezelőtt viszont eltűnt 600 zsák homok. Nem lehet tudni, hogy a súlyos zsákmányt a tolvajok hogyan tudták elszállítani a helyszínről. Az Emirátusok építkezését egyébként nem először károsították meg. Tavaly, a munkálatok kezdetén ismeretlenek feltörték a pavilon alapjába süllyesztett alapkövet, és elvitték az alá rejtett nemesfém hengert.

A Németország minden tájáról átvezényelt rendőröknek, akik az Expo biztosítására önként jelentkeztek, hamarosan "kijelölik a szolgálati helyét". A hivatalos megfogalmazás annyit tesz, hogy a vendégként érkező kollégáknak tájékoztató előadásokat tartanak és közös városnéző utakon ismerkedhetnek meg a világkiállítást befogadó Hannoverrel. Felettébb szokatlan lehet ezután az állítólag igen tiszta Hochdeutsch-ot beszélő hannoveriek fülének, ha például egy markáns bajor dialektussal beszélő rendőrnyomozó foglalkozik valamely utcai zsebelési ügy szereplőivel.

A rendzavarók is készülődnek

Korábban megfogalmazódtak olyan félelmek, hogy az "autonóm" csoportok támadásai miatt a kiállítás német pavilonja nem készül el időre. Az autonómok Expo ellenes tevékenységét állítólag az "Anti-Expo-AG" nevű szervezet koordinálja. A német alkotmányvédelmi hivatal szerint ez a szélsőbaloldali csoportosulás a hannoveri egyetem hallgatói önkormányzatának irodáit használja.

Az interneten a szervezet azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozzák az Expo június 1-re kitűzött megnyitóját. Ezen a napon az autonómok ezen kívül egész Hannovert le akarják bénítani. A közlekedési útvonalakon kívül állítólag célpontnak jelölték a bankokat, nagyáruházakat és az Expo-cégek jelképeit. A hannoveri rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, rendőrség igen határozottan fog fellépni, ha valaki megkísérli lezárni a közutakat.

Az USA és Chile biztosan nem vesz részt

Az amerikaiak bejelentették, hogy koncertekkel és internetes oldallal vesznek részt a világkiállításon. Ez az ajánlat az ország hivatalos részvételének lemondásával ér fel. Az amerikai nagykövet szavai szerint: "Amerika maga is egy világkiállítás, és itt teljesen már a felfogás. Európához egyébként nagyon erős amerikai érdekek fűződnek, és nincs szükségünk egy házra, hogy bemutassuk magunkat." A hannoveri Expo-t Clinton elnök sem látogatja meg, de Schröder kancellárral még a tavasz folyamán Berlinben találkozik. Az USA részvétele az Expo-n sokáig kérdéses volt, miután a hiányzó szponzori pénzeket sehogy nem sikerült összegyűjteni. Ugyancsak lemondta a részvételt Chile. Az ország a hivatalos indoklás szerint az előirányzott 2 millió dollárt (568 millió forint) inkább szociális programokra fordítja.

A rendőrség a világkiállítás idején mindenekelőtt az utcai bűnözés, például a rablások, lopások és autófeltörések számának emelkedésétől tart. A prostituáltak száma is biztosan nőni fog, és ezzel együtt a piroslámpás negyedekben gyakrabban lesznek rendőri bevetések.

A belvárosi áruházak és üzletek számára is hamarosan megkezdődik az Expo miatti "rendkívüli állapot". Az üzleteknek már a világkiállítás kezdete előtt 15 nappal engedélyezik az egy órával tovább - este kilencig - való nyitva tartást. Lassan a hannoveriek az éttermekben szintén érezhetik, főként a pénztárcájukon, a világkiállítás megnyitásának közeledtét. Néhány esetben - főként a hotelekben - elkezdték emelni az árakat. A német hotel és fogadósszövetség (Deutscher Hotel und Gaststätten-Verband) ezt azzal magyarázza, hogy a vállalkozóknak új munkaerőt kellett felvenniük. A hannoveri régióban a világkiállítás helyszínein kívül akár 3600 új ideiglenes munkahely is betöltésre várhat a vendéglátó és szállodaiparban.  • Tippek
  • Árfolyam