Judit
2 °C
7 °C

Hannover Expo előtti lázban ég

2000.05.13. 18:33
A hannoveri sétálóutca nagy Expo-órája kegyetlen egyértelműséggel mutatja: egyre kevesebb idő van hátra a 2000. évi világkiállítás kezdetéig. Az alsószász tartományi fővárosban alig három hét múlva megnyitja kapuit az év egyik legrangosabb rendezvénye. Az üzletek, éttermek és szállodák árai lassan kúsznak felfelé: Hannover valóságos rendkívüli állapotnak néz elébe.
Hannover Expo 2000
Hannover városa már most is a június 1-én kezdődő világkiállítás lázában ég. Jövő hétfőn a rendőrség elkezdi az ország történetének egyik legnehezebb bevetését, a milleniumi világkiállítás biztosítását. Néhány hónapon keresztül a városban a megszokott 2500 rendőr helyett 5 ezer lesz szolgálatban. "Lassan elindulunk" - jelentette ki Olaf Goesmann, a hannoveri rendőrség Expo-előkészítő csoportjának vezetője. "A polgárok keveset fognak mindebből észrevenni, és ha minden rendben megy, ez a bevetés végéig, november közepéig így marad."

A rendőrség nehéz feladat előtt áll, hiszen egyrészt gondoskodniuk kell a biztonságról. Hans-Dieter Klosa, a város rendőrfőkapitánya viszont mindenképpen el szeretné kerülni azt az érzetet, hogy a várost "megszállták" a rendőrök. Az Expo idejére szabadságolási tilalmat rendeltek el a hannoveri rendőrségen: csak az utazhat el, akinek iskolaköteles korú gyermeke van. De a megnövekedett igényeknek így sem tud eleget tenni a város, a szükséges létszámot "importált" rendőrökkel érik el.

Homokot loptak

Az Egyesült Arab Emirátusok a világkiállításon egy valódi sivatagi tábort épít fel. Ebből a célból repülőgéppel több ezer zsák homokot szállítottak Németországba. Két héttel ezelőtt viszont eltűnt 600 zsák homok. Nem lehet tudni, hogy a súlyos zsákmányt a tolvajok hogyan tudták elszállítani a helyszínről. Az Emirátusok építkezését egyébként nem először károsították meg. Tavaly, a munkálatok kezdetén ismeretlenek feltörték a pavilon alapjába süllyesztett alapkövet, és elvitték az alá rejtett nemesfém hengert.

A Németország minden tájáról átvezényelt rendőröknek, akik az Expo biztosítására önként jelentkeztek, hamarosan "kijelölik a szolgálati helyét". A hivatalos megfogalmazás annyit tesz, hogy a vendégként érkező kollégáknak tájékoztató előadásokat tartanak és közös városnéző utakon ismerkedhetnek meg a világkiállítást befogadó Hannoverrel. Felettébb szokatlan lehet ezután az állítólag igen tiszta Hochdeutsch-ot beszélő hannoveriek fülének, ha például egy markáns bajor dialektussal beszélő rendőrnyomozó foglalkozik valamely utcai zsebelési ügy szereplőivel.

A rendzavarók is készülődnek

Korábban megfogalmazódtak olyan félelmek, hogy az "autonóm" csoportok támadásai miatt a kiállítás német pavilonja nem készül el időre. Az autonómok Expo ellenes tevékenységét állítólag az "Anti-Expo-AG" nevű szervezet koordinálja. A német alkotmányvédelmi hivatal szerint ez a szélsőbaloldali csoportosulás a hannoveri egyetem hallgatói önkormányzatának irodáit használja.

Az interneten a szervezet azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozzák az Expo június 1-re kitűzött megnyitóját. Ezen a napon az autonómok ezen kívül egész Hannovert le akarják bénítani. A közlekedési útvonalakon kívül állítólag célpontnak jelölték a bankokat, nagyáruházakat és az Expo-cégek jelképeit. A hannoveri rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, rendőrség igen határozottan fog fellépni, ha valaki megkísérli lezárni a közutakat.

Az USA és Chile biztosan nem vesz részt

Az amerikaiak bejelentették, hogy koncertekkel és internetes oldallal vesznek részt a világkiállításon. Ez az ajánlat az ország hivatalos részvételének lemondásával ér fel. Az amerikai nagykövet szavai szerint: "Amerika maga is egy világkiállítás, és itt teljesen már a felfogás. Európához egyébként nagyon erős amerikai érdekek fűződnek, és nincs szükségünk egy házra, hogy bemutassuk magunkat." A hannoveri Expo-t Clinton elnök sem látogatja meg, de Schröder kancellárral még a tavasz folyamán Berlinben találkozik. Az USA részvétele az Expo-n sokáig kérdéses volt, miután a hiányzó szponzori pénzeket sehogy nem sikerült összegyűjteni. Ugyancsak lemondta a részvételt Chile. Az ország a hivatalos indoklás szerint az előirányzott 2 millió dollárt (568 millió forint) inkább szociális programokra fordítja.

A rendőrség a világkiállítás idején mindenekelőtt az utcai bűnözés, például a rablások, lopások és autófeltörések számának emelkedésétől tart. A prostituáltak száma is biztosan nőni fog, és ezzel együtt a piroslámpás negyedekben gyakrabban lesznek rendőri bevetések.

A belvárosi áruházak és üzletek számára is hamarosan megkezdődik az Expo miatti "rendkívüli állapot". Az üzleteknek már a világkiállítás kezdete előtt 15 nappal engedélyezik az egy órával tovább - este kilencig - való nyitva tartást. Lassan a hannoveriek az éttermekben szintén érezhetik, főként a pénztárcájukon, a világkiállítás megnyitásának közeledtét. Néhány esetben - főként a hotelekben - elkezdték emelni az árakat. A német hotel és fogadósszövetség (Deutscher Hotel und Gaststätten-Verband) ezt azzal magyarázza, hogy a vállalkozóknak új munkaerőt kellett felvenniük. A hannoveri régióban a világkiállítás helyszínein kívül akár 3600 új ideiglenes munkahely is betöltésre várhat a vendéglátó és szállodaiparban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?