Rohamrendőrök az Expo ellenes tüntetők ellen

2000.06.02. 11:20
A hannoveri világkiállítás nyitónapján a városban felfordulást okoztak az Expo ellenes tüntetők. A gumibotos rendőrök ezen a napon 327 randalírozót vettek átmenetileg őrizetbe, de az összecsapásokban csak egy nő szerzett könyebb sérüléseket.
Több tüntetőt átmenetileg őrizetbe vettek
A vásárra vezető gyorsforgalmi úton a nap folymán néhányan blokádot állítottak fel, egyesek leereszkedtek az út felett átívelő hídról, mások odaláncolták magukat a korláthoz. A központi Expo-ra vezető útvonalat (Messenschnellweg) rövid időre teljesen le kellett zárni. A megnyitó ünnepség alatt néhányan "Expo No" feliratokkal ellátott transzparensekkel tüntettek a bejáratok előtt. Csütörtökre virradó éjjel ismeretlen rendzavarók égő gumiabroncsokat tornyoztak a város körüli fő vasútvonalakra, és emiatt késett néhány vonat.

Több mint 1500 ezer látogató

Az Expo első napján a szervezők becslései szerint sikerült meghaladni a remélt 150 ezres látogatószámot. Délután 1 óráig 125 ezer vendég lépett a világkiállítás területére - mondta el az Expo szóvivője. A délután és este érkezett látogatókkal együtt ez szerinte bőven meghaladja az első napra kitűzött 150 ezres látogatószámot.
Az Expo nyitónapjára különleges esti programot szerveztek: Thomas Gottschalk élő tv-gálával jelentkezett Hannoverből, majd elsőként láthatta a szélesebb közönség az ezután minden nap megrendezett "Flambee" fantázianevű tűzi- és vizi játékot.

Csütörtök este aztán kisebb összecsapásokra került sor Hannover belvárosában. Néhány száz Expo-ellenes tüntető koraeste megszállt egy játéktermet, és kiérkező rendőrökkel közelharcba keveredtek. Ennek ellenére csak egy fiatal női sérültről érkezett jelentés. Az akció nyomán több személyt őrizetbe vettek. A rendőrség összesítése szerint 327 személyt vettek csütörtökön Hannoverben őrizetbe, közülük 250 ellen indul eljárás csendháborítás, anyagi kár okozása illetve a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt.

A tűzoltóságot csütörtökön este a városban 30 szemetestűzhöz riasztották. A Hannover és környékének tömegközlekedését bonyolító vállalat jegyautomatái közül számosat összekentek, egy vonatra pedig szurokbombát dobtak ismeretlenek.

Schröder a törvény erejével akar fellépni

Gerhard Schröder (SPD) német kancellár az ICE gyorsforgalmi vasútvonalak elleni tegnapi támadások miatt jogi ellenlépések megtételét követeli. A felelősöknek a törvény teljes szigorával kell számolniuk - jelentette ki a kancellár az Expo nyitónapján tartott hannoveri sajtókonferencián. Nem mehet az, hogy egy kisebbség előírja a többségnek, hogyan kell ünnepelnie. Egy demokratikus országban mindig kell azzal számolni, hogy akadnak, akiknek "nem tetszik egy ilyen örömteli rendezvény." Ha jogsértések következnek be, a tetteseket emiatt felelősségre kell vonni - véli Schröder.  • Hírek
  • Csok