Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Öt céget kizártak a Sulinet Expresszből

2004.08.02. 22:11
Az Oktatási Minisztérium vizsgálata során kiderült: a programban részt vevő cégek beszerzéseinek túlnyomó többsége a keretszerződésnek megfelelően történt, ugyanakkor öt szállító súlyosan megszegte a keretszerződést.
A Sulinet Expressz program nemrégiben lezárult második ellenőrzése után az oktatási tárca a Dunaweb, a Robohardware, a Tom-Technik, az Unitel City és az EMJ Hungary cégeket kizárta a Sulinet Expressz programból, közölte a minisztérium sajtóirodája hétfőn. A minisztérium vizsgálatán ugyanis kiderült, hogy a cégek rendszeresen szabálytalanul jártak el.

A processzorokra mentek

Az Oktatási Minisztérium, az Educatio Kht., valamint a Sulinet Expressz Programban részt vevő szállítók közt létrejött keretszerződés feljogosítja az Educatio Kht.-t, hogy egy általa megbízott szervezettel megvizsgáltassa: a szállítók betartják-e a keretszerződést. Az Educatio Kht. a program kezdete óta második alkalommal élt ezzel a jogával. Azt vizsgálta a felkért ügyvéd, hogy a program keretében 2003. június 30-tól 2004. április 30-ig értékesített számítógépek processzorait a keretszerződésekben rögzített módon szerezték-e be a programban részt vevő szállítók.

A programban részt vevő szállítók közül - vásárlói bejelentések és a program lebonyolítását automatikusan koordináló monitoring rendszer alapján - harmincegyet választottak ki, nekik küldték el 2004. május 12-én az ellenőrzésről szóló értesítést, illetve az ellenőrzéshez szükséges adatkérő lapokat. A 2004. június 14-én lezárult ellenőrzés eredményeiről június 29-én tárgyalt a projekt tanács, amely javaslatot tett a szabálytalanul eljáró, a keretszerződést megszegő szállítókkal szembeni szankciókra.

Újabb vizsgálatok várhatók

Az Oktatási Minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta: a kizárások nem érintik a vásárlók adó-visszaigényléseit. A minisztérium, illetve az Educatio Kht. rendszeresen ellenőrzi a Sulinet Expressz Programban részt vevő cégeket, még ebben az évben további négy vizsgálat várható. A most kizárt cégek 45 nap múlva ismét pályázhatnak.