Piroska
-2 °C
5 °C

Az aszály miatt kevés a csiga

2003.07.04. 09:28
A szárazság miatt negyven százalékkal kevesebb éti csigát gyűjtöttek be idén a környezetvédelmi tárca által engedélyezett kétezer tonnához képest - mondta a Napi Gazdaságnak Pacs István, az Éticsiga-terméktanács elnöke. A nyolcszáz tonnás csökkenés kilogrammonként 1 euró kiesést okoz az exportálóknak.
A környezetvédelmi tárca szigorú idő- és méretkorláttal szabályozza a csigabegyűjtést: csak április elsejétől június tizenötödikéig lehet begyűjteni a legalább 30 milliméteres, kifejlett példányokat. A mennyiségi korlátra azért van szükség, mert Magyarországon nem tenyésztik, hanem gyűjtik a csigát. A begyűjtött csigák egyik felét élő állatként Görögországba, Törökországba és Jugoszláviába exportálják, a másik felét feldolgozott termékként Franciaországba szállítják. A belföldi fogyasztás ugyanis minimális.

Szigorú méretkorlát

Tavaly még háromezer tonna felvásárlásra adott engedélyt a környezetvédelmi tárca. A mintegy háromezer, felvásárlási engedéllyel rendelkező telephelyen a területi környezetvédelmi felügyeletek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a csigák nagyságát. Amennyiben valakit méreten aluli csigák gyűjtésén vagy forgalmazásán kapnak, az állatok eszmei értékének megfelelő, darabonként 2 ezer forintos büntetésre számíthat.

A csiga magyarországi felvásárlási ára kilogrammonként 80 forint, míg az értékesítési ár a feldolgozottság szintjétől függően változik. Többletfelvásárlás nem fordulhat elő, mivel a felvevőhelyek csak az előre lekötött mennyiségnek megfelelő élő állatot vehetnek át. A magyar csigának jelenleg biztos piaca van, mert a nagyobb felvevőpiaccal rendelkező országokban nem a nálunk elterjedt fajták élnek.