Auguszta
-7 °C
0 °C

Bárki lehet domainregisztrátor

2000.10.17. 18:55
December elsejétől bárki lehet domainnév-regisztrátor Magyarországon, ha van rá elég pénze. Mint azt kérdésünkre Nagy Csaba, az Internetszolgáltatók Tanácsának szóvivője elmondta, a testület hétfői közgyűlésén úgy döntött, franchise rendszerben fogja értékesíteni a regisztrátori jogokat.
Egyszeri félmilliós és évi 200 ezer forintos díj fejében bárki végezheti a regisztrációt, nem csak az ISZT tagszervezetei. A regisztrátorság feltétele mindössze annyi, hogy az illető személy vagy szervezet ismerje a domainregisztráció technikai menetét, és képes legyen a regisztrációs rendszer használatára.

Domainfenntartási díj két év múlva

Az ISZT már régóta keresi arra a megoldást, hogy a regisztrálandó domainnevek számának csökkenése esetén is megtalálja a szervezet a működéshez szükséges forrásokat. Ezért 2002-ben bevezetik a domainfenntartási díjat. Attól kezdve minden olyan domainnévre éves fenntartási díjat kell fizetni, amelyet az ISZT regisztrált. Az új szabály tehát az 1998. január elseje után bejegyzett domaineket érinti. A domainfenntartás egyszeri, két évre szóló díja 4000 forint lesz, majd évente 1000 forintot fizetnek a regisztrátorok az ISZT-nek. A regisztrátorok szabadon állapíthatják meg, hogy ügyfeleiktől mennyi pénzt kérnek ezért.

Közhasznú társaság végzi a nyilvántartást

Az új szabályok megalkotásához szükség volt egy közhasznú társaság megalakulására, az Internetszolgáltatók Tanácsa ugyanis csak tagjai számára szolgáltathat. A nyilvántartási, adminisztratív és műszaki feladatok ellátására hozta létre az ISZT egyesület az Internetszolgáltatók Tanácsa Kht-t, mely hárommillió forintos alaptőkével alakult, ügyvezetője Martos Balázs, az ISZT egyesület korábbi elnöke. Az ISZT egyesület ezentúl nem végez nyilvántartási feladatokat, azonban a domainregisztráció szabályait továbbra is az egyesület közgyűlése állapítja meg. A domainregisztrátorok pedig, legyenek az ISZT tagszervezetei vagy független entitások, pedig kizárólag az ISZT által megalkotott szabályok alapján jegyezhetnek be domainneveket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!