Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elbukta a Google a húszmilliárd dolláros frekvenciabizniszt

2008.03.21. 13:30
Véget ért az árverés a 700 MHz-es frekvenciatartományra Amerikában. Az aukcióból közel húszmilliárd dollár folyt be az államkasszába, a frekvenciablokkok nagy részét a két legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon Wireless, és az AT&T vitte el. Az aukción indult a Google is, de 30 millió dollárral lemaradt a licitben.

A 700 MHz-es frakvenciatartomány az analóg tévéadások megszűnésével szabadul fel Amerikában 2009-től. Ebben a frekvenciatartományban a rádióhullámok nagyon nagy távolságokra tudnak adatokat szállítani torzulás nélkül, és vékonyabb falakon is áthatolnak, így optimális új mobil- vagy vezetéknélküli internetszolgáltatás létrehozására.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy indul az aukción, ami rögtön találgatások lavináját indította el, a keresőóriás saját, különbejáratú internetjétől a Google mobiltelefonos piacra (vagy a mobilos hirdetési piacra) való agresszív betöréséig.

Repkedő milliárdok

Az árverés végül a két nagy amerikai mobilcég, az AT&T és a Verizon Wireless (aminek 45 százalékban a Vodafone a tulajdonosa) párbajává vált: előbbi 6,64, utóbbi 9,63 milliárd dollárért vásárolt be a felszabadult frekvennciasávokból. Az AT&T egyébként idén már bespájzolt magának a 700 MHz-es frekvenciákból, az Aloha Partners telekommunikációs cég 2,5 milliárdos felvásárlásával, ami az aukció előtt a frekvenciatartomány legnagyobb részét birtokolta.

A két nagy mellett egyedül a Frontier Wireless nevű, műholdas tévésugárzással foglalkozó cégnek sikerült nagyobb szeletet megszereznie a kiárusított frekvenciatartományból, 711 millióért. A Google 4,71 milliárdot ajánlott a frekvenciatartomány legszélesebb, és legértékesebb sávjáért, de az végül a Verizonhoz került 4,74 milliárdért.

A vesztes is nyert

Bár végül nem nyert semmit, az aukció mégis győzelem a Google számára, ugyanis a komoly licitekkel megtámogatva sikerült elérnie a cégnek a frekvenciák megnyitását - azaz a hálózatokra mindenféle eszközzel lehet majd csatlakozni, és azok felhasználási módját a szolgáltatók nem korlátozhatják.

Az aukció végén egyetlen frekvenciasáv maradt gazdátlanul, amiért senki nem adta meg az 1,3 milliárdos minimum licitet. Ezt a frekvenciát korábban közbiztonsági ügynökségek használták, és később valószínűleg új árverést írnak ki rá. Elemzők szerint az aukció jó hatással lesz a mobil- és internetes piacra, hiszen a felhasználók új szolgáltatásokhoz juthatnak az új frekvenciákon. Negatív hatású azonban, hogy az eredmény még jobban bebetonozza a kétszereplős amerikai piacot, és még nehezebbé teszi, hogy egy harmadik cég betörjön, felélénkítve a versenyt.