Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Egy óra után bontja a vonalat a Freestart

2002.01.16. 17:30
Kedd óta az ingyenes internet-hozzáférést nyújtó Freestart délután 6 és este 11 között egyhuzamban csak egy órára engedi rákapcsolódni a felhasználókat. A vállalat az esti zsúfoltságot kívánja ezzel csökkenteni, a jelek szerint sikeresen. A 150 forintos kedvezmény ilyetén megkerülésével pedig némi pluszbevételre is szert tesz. Átalakulóban a bejelentkezés is: rövidesen a Freestart.hu nyitó oldalát is le kell tölteni, hogy használható legyen az ingyenes lehetőség.
Újabb tárcsázással újból bejelentkezhetnek a Freestart rendszerében azok a felhasználók, akiknek kedd óta az esti órákban az egyórás időkorlát letelte után megszakad a vonal - tudtuk meg László Pétertől, a Freestart igazgatójától.

A kis forgalmú felhasználókat védik

A hagyományosan zsúfolt esti kedvezményes időszakban 23 óráig a vonalak felszabadítása miatt volt szükség erre a lépésre. Az eddigi korlátlan "hálón lógás" ahhoz vezetett, hogy este hat után szinten lehetetlen volt szabad vonalat kapni a Freestarthoz.

A forgalom elemzése alapján kiderült, hogy a rendszert a folyamatos hosszú rákapcsolódások terhelik. Előfordult az is, hogy minimális forgalom mellett, csak a későbbi sikertelen próbálkozások ellenszereként "ültek rá" este hatkor a vonalra.

A másik véglet, a heavy userként emlegetett havi 75 óránál többet internetező felhasználók pedig 18-07 óra között szinte folyamatosan fájlokat töltenek le. A végeredmény pedig az, hogy a felhasználók nagy tömegei este kiszorultak a rendszerből.

A Freestart-felhasználók 60 százaléka havi 40 óránál kevesebbet tölt a világhálón. Számukra az esti órákban elérhetetlenné váltak az alapfunkciók, a gyors becsatlakozás és a levelek ellenőrzése - mondta el László Péter.

"Mivel csak egy napja vezettük be az időkorlátot, most készülnek a statisztikák arról, hogy sikerült-e este több felhasználónak feljutni az internetre" - mondta László Péter. Az Index Törzsasztalában indult idevágó témájú topikban különben a méltatlankodás mellett pozitív vélemény is elhangzik.

Bevételnövelő lépés

Az internetkapcsolat óránkénti megszakításával a Freestart bevétele is növekszik, hiszen így a felhasználók 18 és 23 óra között nem élhetnek a 150 forintos kedvezménnyel. A díjmegosztási rendelet értelmében pedig az ingyenes szolgáltató megkapja majd a kedvezményes időszakra eső telefondíj tíz százalékát.

A Freestart nem csak üzletnek, hanem egyfajta "ügynek" is tekinti az ingyenes internet-szolgáltatást. "Van olyan filozófia, hogy ez hatékony módszer az internethasználat mindennapossá válásához. Ehhez képest az esti időszakban a pillanatnyi méltatlan bevételmegosztási arányokból nem lehet kapacitást bővíteni" - mondta a Freestart igazgatója.

Az egyórás korlát 18 és 23 óra között hozzájárulhat ahhoz, hogy mások is sikeresen feljussanak az internetre. A Freestart dolgozik olyan konstrukciókon, ahol szerény összegért dedikált portokkal biztos bejutást garantál a felhasználóknak.

Jut mindenkinek sávszélesség

"A Freestartra különben műszaki panasz nincs, a sávszélesség elegendő, csupán a bejutás nehézsége okoz problémát" - mondta László Péter. A Freestartnak 60 ezer aktív felhasználója van, akik egy hónapban legalább egyszer bejelentkeznek.

Az ingyenesség nem hatalmazza fel a szolgáltatót mindenre. Az egy órára korlátozás nem riasztja el szükségszerűen a nagy forgalmú felhasználókat sem. Este 11 után reggel 7-ig például egyhuzamban lóghatnak a hálón.

Ezenkívül léteznek megbízható szoftveres eszközök arra, hogy a bontott kapcsolat újból létrejöjjön, és a megszakadt letöltés is folytatódjon az utolsó sikeres bittől. "Ilyen hasznos programok hamarosan kikerülnek a Freestart honlapjára is" - mondta László Péter.

Jön a kötelező reklám

A honlap fejlesztéséhez tartozik, ahogy a bevezetőben említett levél is utal rá, hogy a felhasználók "több reklámmal találkoznak" majd. A Freestart munkatársai a szóba jövő operációs rendszerekhez és böngészőkhöz most dolgozzák ki a forced entry-t biztosító megoldást.

Ez annyit tesz, hogy a rákapcsolódó felhasználóknak a bejelentkezésük után minden esetben le kell tölteni a honlapot, az internet további része ezután válik "láthatóvá" számukra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?