Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Megszabadult a Philips a csipgyártástól

2006.08.04. 12:43
Fő tevékenységeire, a fényforrások és orvosi eszközök gyártására koncentrál a holland Philips, miután eladta félvezető üzletága nyolcvan százalékát.

A Philips a világ legnagyobb fényforrásgyártója és Európa legnagyobb elektronikai cége, a félvezető iparágban azonban a kilencedik helyre szorult vissza. A holland cég úgy döntött, hogy a jövőben a hagyományos alaptevékenységére, illetve az orvosi berendezések gyártására akar összpontosítani, ezért az amerikai Kohlberg Kravis Roberts befektető-társaság, a Silver Lake Partners és a holland AlpInvest Partners NV konzorciumának eladta félvezető üzletága 80,1 százalékát. A maradék 19,9 százalékot egyelőre megtartja.

Készültek rá

Bár az ügylet értéke 7,4 milliárd euró a vevők csupán 3,4 milliárd eurót fizetnek a részesedésért, és átveszik annak 4 milliárd eurós adósságát. A Philips az ügylet költségei és az adók leszámítása után 6,4 milliárd euróval előbbre fog tartani, közölte a cég pénteken. A részleg főleg mobiltelefonok, mp3-lejátszók, televíziók, autók, háztartási és orvosi berendezések számára gyárt félvezetőket. Világszerte 37 ezer embert foglalkoztat, öt európai országon kívül az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Hongkongban, Tajvanon vannak gyárai. Üzemi eredménye tavaly 307 millió euró volt, az árbevétele a 4,62 milliárd, ezzel a világ kilencedik számú vállalata az iparágban.


A plazma tv jobb üzlet

Tavaly év végén jelentette be a Philips, hogy önálló egységbe összpontosítja a félvezetőgyártást, megkönnyítendő az üzletág esetleges eladását vagy a tőzsdei bevezetést. A most megkötött ügylet lehetővé teszi, hogy az önállósult üzletág jobban állja a versenyt. A részleg minden küzdelem ellenére rendre veszített a piacából, tavaly egész évben gyengélkedett, amelyet a cég a többi ágazat teljesítményével, illetve ingatlaneladásokkal és részesedések értékesítésével ellensúlyozott.

Pénzügyek

Idén az első negyedévben a Philips 160 millió eurós adózott eredményt ért el, 37 százalékkal nagyobbat az egy évvel korábbi 117 milliónál, de jelentősen elmaradt az elemzői előrejelzések 237 milliós átlagától. A jelentős javulást elsősorban a félvezetőgyártásban véghezvitt átszervezéseknek, valamint a fényforrásrészlegnek, az orvosi informatikai megoldások növekvő keresletének, valamint egy részleg eladásának tulajdonították a vállalatnál.

A második negyedévről a Philips 301 millió eurós adózott eredményt jelentett, de az elemzők 353 millióra számítottak. Az üzemi eredmény 367 millió euró lett, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi 147 milliónak. A forgalom, 7,6 milliárd euró, 10 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőtti 6,9 milliárdot. A cég idei terve változatlanul 7-10 százalékos ráta az üzemi eredménynél (ez a második negyedben 4,8 százalékos volt), a forgalmat 5-6 százalékkal akarják növelni.