Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bill Gates a búzát kipusztító járvány ellen

2008.04.04. 20:34
Az Ug99 járvány néhány éven belül éhínséget okozhat az egész világon. Bill Gates alapítványa pénzeli az ellenszer kutatását.

Bár Bill Gates a legutóbbi toplista szerint már nem a világ leggazdagabb embere, alapítványa, a Bill and Melinda Gates Foundation továbbra is folytatja a jótékony célú adományok osztogatását.

Az alapítvány most 26,8 millió dollárral segíti egy olyan búzafajta kitenyésztését, ami ellenálló az Ug99 fertőzéssel szemben, ami egyre gyorsuló ütemben terjed, és lassan az egész világ gabonatermesztését fenyegeti.

Az Ug99-et a Puccinia graminis tritici nevű gomba okozza, amit 1999-ben fedeztek fel Ugandában. Ez a gomba a gabonaüszög kórokozójának egy alfaja, és egyelőre egyetlen búzafaj sincsen, ami ellenálló lenne vele szemben. Az elmúlt néhány évben a járvány lassan terjedt Kelet-Afrikában, 2007-ben feltűnt Iránban, és a kutatók attól tartanak, hogy előbb-utóbb eléri Indiát, ahol milliók halhatnak meg a búzaföldek kipusztulása utáni éhínségben.

Ug99-cel fertőzött búza

Gatesék adományát a mexikói CIMMYT kutatóközpont fogja felhasználni, ahol a Nobel-díjas genetikus Norman Borlaug (éppen egy járványoknak ellenálló búzafajta megalkotásáért kapta a díjat 1970-ben) vezetésével dolgoznak majd a tudósok azon, hogy az Ug99 járványt megállítsák.