Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója

2000.01.14. 17:07
Váratlanul lemondott a Microsoft vezérigazgatói tisztségéről Bill Gates, utódja ezen a poszton Steve Ballmer lesz, aki 1998-ban már a cég elnöki székében is felváltotta Gates-et. A Microsoft egyik alapítója és főrészvényese ezzel teljesen kivonul a cég napi ügyeinek intézéséből, de továbbra is megtartja az igazgatótanács elnöki tisztségét, illetve egy kifejezetten neki kreált új pozícióban, Vezető Szoftvertervezőként fog tevékenykedni.

A Microsoft-vezetők kommentárja

Steve Ballmer, az utód és régi barát
Gates, aki lépését "izgalmas fejleménynek" nevezte, 25 éven át volt cégének vezérigazgatója, a jövőben azonban arra szeretne koncentrálni, amit igazán szeret: a szoftverfejlesztésre. Új pozíciójában várhatóan továbbra is Gates fogja majd meghozni a termékfejlesztésekkel kapcsolatos stratégiai döntéseket, és a vezetőváltás várhatóan nem lesz hatással a már folyamatban lévő fejlesztésekre.

Ballmer, aki Harvard-diplomájával 1980-ban csatlakozott a redmondi céghez a CNN riporterének elmondta, hogy előléptetése nem áll összefüggésben a kormányzat anti-tröszt perével. "Hihetetlen lehetőségek állnak előttünk az internethasználat forradalmasításában," - fejtegette a cég stratégiáját. "Az új szoftvergeneráció kiadásához pedig az kell, hogy Bill teljes erejével annak tervezésre koncentráljon." A cég és az Igazságügyminisztérium megállapodására utalva Ballmer elmondta, hogy szeretnék mielőbb konszolidálni a megtépázott vállalatot, és ebben Bill Gatesnek kulcsszerepe van.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy kormányzati források megerősítették az igazságügyi miniszérium ügyvédeinek szándékát, miszerint a monopoliumra törő céget fel kell darabolni. Az előterjesztés már a hétvégén is a levegőben volt, amikor kormányhivatalnokok és a Microsoftot perelő 19 szövetségi állam képviselői titkos megbeszélést tartottak. Ballmer a feldarabolást latolgatva kifejtette: a cég felaprózása tönkre tenné a terveket.

  Microsoft számokban  
 


1975. április 4.: Microsoft alapítása

1979. január 1.: költözik a főhadiszállás Albuquerque, Új Mexikó helyett, Bellevue (Washington) a központ

1981. augusztus 12.: IBM piacra dobja személyi számítógépét, operációs rendszere a 16 bites MS-DOS 1.0-val

1986. február 26.: a Microsoft jelenlegi székhelyére, Redmondba költözik

1986. március 13.: tőzsdére vonul a Microsoft

1990. május 22.: piacra dobják a Microsoft Windows 3.0-t

1995. augusztus 24.: megjelenik a Windows 95

1995. december 7.: bejelenti internet-stratégiáját Bill Gates

1998. június 25.: megjelenik a Windows 98

1999. június 7.: startol az Office 2000

1999-es pénzügyi év (1998 júniusától 1999 júniusáig) a nettó bevétel 19,75 milliárd dollár, a nettó nyereség 7,79 milliárd dollár.

 

Reakciók, nyilatkozatok

Új korszak: Gatest még nem lehet leírni

Miközben többen arra gondolnak, hogy a Microsoft alapítója egyszerűen csak kevésbé megterhelő munkát keres huszonöt évi ádáz versengés után, mások szerint ez a legfelsőbb szintű váltás mindössze az első lépés egy nagyszabású műveletben, amelynek célja, hogy új életerőt leheljenek a cégbe, és oldalba támadják ellenségeiket.

Gates csütörtökön lemondott vezérigazgatói posztjáról régi barátja, az elnök Steve Ballmer javára, de új pozíciójában, mint "vezető szoftvertervező" továbbra is az igazgatótanács feje maradt. Ezzel a világ egyik legnagyobb hatalmat jelentő pozícióját hagyja ott, amikor vállalata egyszerre élvez minden korábbinál nagyobb gazdagságot és félelmetes kihívásokat.

Bár a Microsoft részvényeinek értéke és piaci részesedése sok területen továbbra is növekszik, a vállalatnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie az amerikai kormány, az America Online, az egyre elterjedtebb internetes eszközök, a bérelhető szoftverek részéről és olyan rivális operációs rendszerektől is, mint a Linux.

Hogyan éli túl a Microsoft a támadást? Bármi legyen is a teljes stratégia, a most bemutatott "Next-Generation Windows Services" (új generációs windows szolgáltatás; NGWS) kulcsfontosságú része. Az NGWS egy olyan rendszer, mintha a Microsoft Windows operációs rendszerét keresztezzük a Sun Microsystems jövőképével, amely szerint a legtöbb szoftver központi szervereken fog futni, az otthoni számítógép helyett.

A Patricia Seybold Group elemzője, Anne Thomes Manes szerint a Microsoft húzásai annak megnyilatkozásai, hogy a vállalat ráébredt, a net és a hordozható elektronika megváltoztatja az üzlet eddig ismert szabályait. "Az asztali gép megszűnik az univerzum közepe lenni. Az iroda egy körülhatárolhatatlan dologgá válik az interneten, amelyet bármilyen eszközön keresztül el tudunk érni." - vélte Manes. "A Microsoft valami teljesen új termékre összpontosít. Gates ezt olyan nagyszerűnek és fontosnak tartja, hogy gyakorlatilag nem maradt ideje a vezetésre."

  Miért mondott le Bill Gates?  
 


1. Úgy gondolta, hogy most már Steve Ballmer tegyen úgy, mintha értené az Igazságügyminisztérium kérdéseit.

2. Az utazás a hálószobájától otthoni dolgozószobájáig kezdett túl fárasztóvá válni.

3. Steve Case-nek (AOL)sem kell többet elnök-vezérigazgatónak lennie és beállhatott prófétának - én miért ne tehetném?

4. Elege lett belőle, hogy véletlenszerűen előbukkanó hülye emberekkel kell foglalkoznia egész nap.

5. Súlyosan rászokott az internetes tőzsdézésre.

6. Eljött az idő, hogy visszatérjen a Harvardra megszerezni a bölcsészdiplomáját.

7. Rájött, hogy a Windows összes bugja csak akkor lesz kijavítva, ha maga fog neki.

8. Szeretne Nathan Myrhvold előtt találni egy T-Rex csontvázat.

9. Több időre van szüksége, hogy megtanulja a Linuxot.

10. Mert ő a világ leggazdagabb embere és azt csinál amit akar.

Salon

 

A mai gyorsan fejlődő technológia a Microsoft legfőbb bevételi forrásait - a Windows és az Office szoftvercsomagot - veszélyezteti. Az évek során a Microsoft hihetetlen összeget szedett össze azzal, hogy egyenként adta el szoftvercsomagját a személyi számítógépekbe. A jövőben egyre több vállalat fog túllépni a Windowson, és egyszerűbb kisebb gépekbe fektet, amelyek a szoftvert futtató nagyteljesítményű központi gépekhez csatlakoznak.

A Microsoft elesett a "hálózat-központú" számítástechnika asztali-pckkel szembeni térnyerése ellen vívott harcban. Ballmer vezeti majd az ellentámadást, mondja Dwight Davis, a Summit Strategies elemzője. "A világ megváltozott a Microsoft körül. Most rávették Ballmert, hogy ő legyen az új stratégia irányítója" - tette hozzá. Ballmer fokozott jelenléte mindenhol érezhető lesz a cégnél, bár Gatesnek továbbra is sok hatalma lesz, vélekedeik Davis. "Steve Ballmer fogja eztán a korbácsot csattogtatni a redmondi irodákban, de az ikon, akit Microsofttal azonosítunk, Bill Gates lesz az előrelátható jövőben is."

Bár a központi szervereken - az ún. "application service providers" (ASP-k) - futtatott programok modellje még gyerekcipőben jár, egyre gyorsabban terjednek. A Microsoft érzi a nyomást, ezért több tízmilliót invesztált ASP-fejlesztő cégekbe: hétfőn például tízmillió dollárt fektetett a Corio-ba, szerdán ötvenmilliót Digexbe.

"Szerintem újabb platformot akarnak feltalálni az internet-probléma orvoslására." - mondja Ransom Love, a Linuxot forgalmazó Caldera Systems igazgatója. A Microsoft egy "újabb internetes platformra" koncentrál, miután a Windows és a Windows NT nem bizonyult elégségesnek. Többen úgy vélekedtek, hogy Gates lelépése felold néhány személyes konfliktust a vállalat és az Igazságügyminisztérium között folyó ügyben.

"A legnagyobb kérdés, amivel a Microsoftnak ma szembe kell néznie, hogy elfogadja-e az AT&T esetéhez hasonlóan a vállalat feldarabolását, vagy folytatja a pereskedést." - mondja James Love, a Consumer Project on Technology vezetője - "Sokan úgy vélik, hogy a feldarabolás akadálya inkább személyes, mint anyagi természetű."

A háztartások lesznek a csata másik kulcsfontosságú helyszíne. Az AOL, amely ezen a héten jelentette be, hogy meg szándékozik vásárolni a Time Warnert, gőzerővel dolgozik interaktív tévés alkalmazások kidolgozásán. Ha sikerrel járnak, akkor ezek a tévére rakható kis dobozok átvehetik a pc-k helyét, mint az internet elérésének eszközei.

gatesA Microsoft már évek óta dolgozik a televíziós internet technológia fejlesztésén WebTV nevű leányvállalatával. Bár a WebTV közismert, előfizetőinek száma csak nemrég haladta meg az egymilliót. Az AOL-hoz hasonlóan a Microsoft hardvergyártókkal is együttműködik a video-telefon és más internetes eszközök kifejlesztésén.

A Linux érkezése további komoly kihívást jelent a Windowsnak. A Windos NT-vel a Microsoft megpróbálta kiterjeszteni birodalmát az asztali számítógépektől az erősebb szerverekre, de a legtöbb elemző egyetért, hogy az NT-nek még van mit behoznia, mire elhagyhatja a kis-teljesítményű szerverek szekcióját. A Linux eközben kifogott egy kevés szelet a Microsoft vitorlájából: olcsóbb, minden komputerre installálható, jól kezeli a Windows NT feladatait, ugyanazokon az igénytelen kis-szervereken népszerű, és Unixos eredetével nagyon otthon van az interneten.

Ha az említett változások közül több, vagy mind bekövetkezik, az a vállalatot az alapokig meg fogja rázni.

"A Microsoft előtt nehéz jövő áll: az Igazságügyminisztérium és az open-source - szabad forráskód - mozgalom között örlődnek, közben az informatikai ipar is megváltozik, és úgy tűnik a Microsoft megszűnik központi tényező lenni." - vélekedik Rob Manda, a Linux-rajongók vitaoldalának, a Slashdotnak a főszerkesztője.  • Hírek
  • Csok