Márk
13 °C
28 °C

Ingyenes hardvert vizionál Gates

2004.03.31. 12:02
Ahelyett, hogy a szoftverek válnának olcsóbbá vagy ingyenessé, a Microsoft elnöke szerint tíz év múlva a hardverhez lehet majd szinte ingyen hozzájutni. Gates szerint a következő, Longhorn néven fejlesztett Windows megjelenése valóban elhúzódhat 2006-ig, mint ahogy arról már korábban is pletykáltak.
A hardverárak meredeken fognak zuhanni a következő évtizedben, jósolta Bill Gates, a Microsoft elnöke a Gartner-csoport által szervezett it-konferencián San Diegóban, írta a Wired.

Gates megosztotta a hallgatósággal a számítástechnika jövőjével kapcsolatos elképzeléseit: szerinte tíz év múlva, Moore törvényének és a szoftverek fejlődésének köszönhetően a hardverek annyira elterjedtek lesznek, hogy szinte ingyen hozzájuk lehet majd jutni. (Gordon Moore, az Intel egyik későbbi alapítója 1965-ben állapította meg azt a számítástechnikai törvényszerűséget, hogy az elérhető legnagyobb számítási teljesítmény minden 18-24 hónapban megduplázódik.)

Longhorn 2006-ban

A világ legnagyobb szoftvergyártója szerint az előrelépések lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók szóban és kézírással kommunikáljanak a számítógéppel; ezek a technológiák szerinte legalább annyira elterjedtek lesznek, mint maga a Windows.

Valójában a Microsoft már most árul ilyen termékeket, főleg cégek számára. Múlt héten például piacra dobta a Speech Server nevű alkalmazást, mellyel a vállalatok automata ügyfélszolgálatokat hozhatnak létre. Gates szerint a fejlesztői környezetek fejlődése lehetővé teszi majd azt is, hogy a programozók grafikus felületen dolgozzanak, ne a programkódban.

Gates arra is kitért, hogy a következő, Longhorn néven fejlesztett Windows megjelenése valóban elhúzódhat 2006-ig, mint ahogy arról már korábban is pletykáltak. Szerinte a Longhorn alfája megjelenhet még idén, de a teljes fejlesztés eltart még két évig, "attól függően, hogy mennek a dolgok". A Microsoft 6,8 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre az idei üzleti évben júniusig, mondta el Gates.