Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bill Gates-roadshow Európában

2006.11.08. 11:13
Mintha váratlanul a Rolling Stones érkezett volna a müncheni vásárvárosba, az addig békésen konferenciázgató több mint háromezer öltönyös-nadrágkosztümös Microsoft marketingmenedzser, partnereik és üzletfeleik egymás sarkán taposva, egy emberként rohanták meg a bajor főváros legnagyobb konferenciatermét hétfőn késő délután, amikor Bill Gates személyesen jelent meg a színpadon.

A világ leggazdagabb embere a szoftveróriás webes alapokra helyezett és online közösségekkel megtámogatott új üzleti megoldásai, a Microsoft Business Sollutionsről nemrégiben Microsoft Dynamicsnek átkeresztelt vállalati szoftvercsomag mellett a novemberben megjelenő új Office-ről és a Vistáról, valamint a harmadik világot dollármilliárdokkal támogató Bill és Melinda Gates Alapítványról is szót ejtett.

A már-már hisztérikus érdeklődés oka, hogy Bill Gates ritkán szerepel nyilvánosan, különösen az Egyesült Államok határaink kívül: a  102 országban több mint 61 ezer embert foglalkoztató szoftveróriásnál és partnercégeinél sokan dolgoznak olyanok, akik velem együtt most látták először élőben a legendás cégalapítót.

Az idén 51 éves Gates magas, vékony, egy kis hadonászást leszámítva nagyon visszafogott, állandóan mosolyog és zavarbaejtően lágy, éneklő hanghordozással beszél. Szöges ellentéte a Microsoft új arcának, nyilvános bohóckodásairól és mániákus szónoklatairól elhíresült egykori kollégiumi társának, a jelenlegi vezérigazgató Steve Ballmernek.

De a Microsoftról szólva Gates is kedveli a szuperlatívuszokat, beszéde végén pedig ellágyult hangon emlegeti közeli barátját, állandó golf- és bridzspartnerét, a világ második leggazdagabb emberét. A szimpátia valószínűleg kölcsönös, mert Warren Buffett, az omahai orákulum a közelmúltban 37 milliárd dollárral szállt be a Bill és Melinda Gates Alapítvány karitatív tevékenységébe.


Új kihívásokat keres

Gates már csak az igazgatótanács elnökének pozícióját tölti be a Microsoftnál, miután június 15-én bejelentette: két éves átmeneti időszak után, 2008 júliusában teljesen visszavonul a szoftvercég napi életéből, csak elnöki és tanácsadói funkcióit tartja meg. Napi feladatait Ray Ozzie és Craig Mundie veszik át, előbbi a korábban Gates számára kreált "vezető szoftvertervező", utóbbi a "kutatási és stratégiai igazgató" titulust kapja.

Maga a nagy Bill a több tízmilliárd dollárral gazdálkodó Bill & Melinda Gates Alapítvány egészségügyi és oktatási céljaira szeretne több időt szánni, mint mondta, ezzel szó szerint több millió élet megmentése a célja azokban az országokban, ahol nem megfizethető a modern technológia.

Szociális hálók a vállalatirányításban

Bill Gates Münchenben a Convergence2006EMEA konferencián beszélt, amelyet idén első alkalommal rendeztek meg Európában, pontosabban EMEA-országban: a multik által így definiált térségbe a Közel-Kelet és Afrika országai is beleértendők.

A konferencián a szoftvercég üzleti programcsomagja, a jelentős ráncfelvarráson átesett Microsoft Dynamics volt terítéken: Gates szerint a jövő útja a felhasználói szoftverekkel és az internetes szolgáltatásokkal való szoros integráció, sőt, a szociális hálózatok előnyeit is nyújtó online szakmai közösségek létrehozása az üzleti szoftvercsomagok felhasználói számára.

A Microsoft Dynamics üzletviteli, ügyfélkapcsolati, vállalatirányítási megoldásai jellemzően háromféle verzióban lesznek elérhetőek: a Live verziók előfizetéses rendszerben a weben, a Microsoft alkalmazásszerverein; a hosztolt verziók a Microsoft-partnercégek már egyedi igényeket kielégítő testreszabást is lehetővé tévő alkalmazásszerverein; illetve megmaradnak a dobozos verziók is azoknak a cégeknek, amelyek házon belül szeretnék tudni a szoftvert és az azt kiszolgáló infrastruktúrát is. A hosztolt megoldások, a "befogadott előfizetéses modell" keretében speciális licenszekkel egyre több szoftvert tesz elérhetővé a Microsoft.

A CRM (ügyfélkapcsolati) modul Live változata már működik, 2007 második felétől a piacon is elérhető lesz. A tisztán webes alapú rendszerbe online fórumokat és tananyagokat integráltak, amelyek összetételét a felhasználó iparága, szerepe, földrajzi helye és nyelve határozza meg.

A Microsoft Dynamics CRM-ből a Microsoft adCenter integrációjával instant, kulcszavakkal célzott bannerkampány indítható az MSN oldalain, az AX vállalatirányítási modulba pedig az eBay szolgáltatásait fogják beleágyazni úgy, hogy a felhasználók a többivel egyenrangú értékesítési csatoraként használhassák az aukciós szájtot.

Bill Gates Münchenből regionális körútjának következő állomására, Moszkvába repült, csütörtökig még Szaúd-Arábiában és Belgiumban is vendégszerepel.