Piroska
-1 °C
5 °C

Megszűnik a Globopolis

2001.01.18. 20:49
Beszünteti online tevékenységét a kulturális programajánló portálként működő Globopolis.com. A közvetlen munkatársakat is váratlanul érő hivatalos bejelentés előtt a cég képviselői kedvezőtlen befektetési környezettel magyarázták a prágai központú cég döntését.
Beszünteti online tevékenységét a kulturális és szabadidős programajánló portálként működő Globopolis.com, és ezzel megszűnik magyarországi változata is, tudta meg az Index. A hivatalos bejelentést megelőzően a cég képviselői annyit közöltek, hogy a vállalat a kedvezőtlen befektetési környezet miatt vonul ki az online piacról.

Hirtelen halál

A portál magyar változata 2000. áprilisában kezdte meg működését, nagyszabású bevezető reklámkampánya azonban csak novemberben indult. Az online és offline médiában egyaránt megjelenő hirdetések idején a portál nézettsége elérte a hetvenezer találatot.

A Globopolis főszerkesztője Szilágyi Szilvia az Indexnek elmondta, hogy váratlanul érte, de nem lepte meg az oldal tevékenységének beszüntetése. A leállás váratlanságára jellemző, hogy az oldal a ljubjanai Megaklikkel együttműködésben február eleji arculatváltására készült.

Szilágyi Szilvia hozzátette: érvényes felkérése van az idei Pepsi Sziget hivatalos oldala a Sziget.hu főszerkesztői posztjára, így valószínűleg ott folytatja. Legjobban a vele dolgozó csapat miatt sajnálja a döntést, tette hozzá.

A Globopolis egy éve

Az alig egy éve Prágában alakult Globopolis.com összesen tíz közép- és kelet-európai nagyvárosban működött. A gyors nemzetközi terjeszkedést Advent International, a Kistler Associates, és a Genesis Capital tavaly júniusi 6 millió dolláros befektetése tette lehetővé.

Az 1999 végén alapított, prágai székhelyű Globopolis.com tíz város (Prága, Budapest, Varsó, Berlin, Krakkó, Bécs, Ljubljana, Berlin, München és Pozsony) rendezvényeivel, eseményeivel és utazási ajánlataival kapcsolatos tartalommal célozta meg a magyar és közép-európai internetezőket. A portál felhaszálóinak ingyenes levelezést biztostott, emellett főbb szolgáltatásai mobiltelefonon is elérhetők voltak.

A Globopolis.com saját tartalomszolgáltatása mellett helyi, regionális és nemzetközi online kereskedelmi szolgáltatók üzleti ajánlatait kínálta. Partnerei között szerepelt a Nethotels.com, a HotelsCentral.com, az Ebookers.com, a Ticketpro.cz, az Albumcity.cz és a Flowers.cz. A magyar Globopolis keresőmotorját a Hungary.Network (a Heuréka és a HuDir gazdája), internetkapcsolatát a Nextra Internet adta.