Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A Google diszkriminálja az öregeket?

2007.10.09. 10:00
Egy 54 éves volt Google-menedzser életkori diszkrimináció vádjával perli a keresőóriást üzemeltető kaliforniai vállalatot, miután kirúgásakor a főnöke azzal érvelt, hogy munkával kapcsolatos nézetei "túlságosan öregesek".

A Santa Clara megyei bíróság csütörtökön kimondta, hogy a felhalmozott bizonyítékok alapján Brian Reid ex-Google menedzsernek kijár a bírósági meghallgatás. A férfi szerint a Google-nél rendszeres, hogy az idősebb menedzserek az értékelésben kisebb figyelmet, a fizetéskor pedig csekélyebb bónuszt kapnak, mint fiatal kollégáik.

"Reid elegendő bizonyítékot szolgáltatott azzal kapcsolatban, hogy a Google-nál az elbocsátásával kapcsolatos magyarázat hamis alapokon állt és a cég diszkriminatív volt vele szemben" - írta Conrad L. Rushing, elnöklő bíró.

A Google illetékese visszautasította Reid állításait, azonban azt sem árulta el, miért rúgták ki a menedzsert, írja a Yahoo. A bírósági dokumentumok szerint a vállalat csak annyit közölt, a Reid által menedzselt program megszűnt.

Reid, aki korábban a Stanford Egyetem professzora volt, 2004. júliusában perelte be a Google-t, öt hónappal azután, hogy elbocsátották operációs igazgatói pozíciójából. A bíróságra most került az ügy. A periratban állítja, hogy főnöke nem mondta meg neki, miért rúgja ki. Egyik felettese, az 55 éves mérnökigazgató, Wayne Rosing a dokumentumok szerint azt mondta, hogy nem eléggé fitt a Google-hoz, valamint kollégái gyakran öregfiúnak és kriptaszökevénynek csúfolták. Másik felettese, Urs Hoelzle pedig azt mondta a cukorbeteg Reidnek, túlságosan tunya, túl öreg ahhoz, hogy számítson, ráadásul az ötletei elavultak.

Reid visszamenőleg kér kártérítést, ugyanis éves szinten 200 ezer dolláros fizetést vesztett el állásával együtt, szerinte azért, mert öreg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?