Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bizonytalan a Google részvénykibocsátása?

2004.08.06. 15:26
A vártnál gyengébb befektetői érdeklődés és a szabálytalan részvényajándékozás miatt az iparági szakértők teljesen megváltoztatták véleményüket a cég részvénykibocsátásáról. Szerintük elképzelhető, hogy a történelem egyik legnagyobb és legdrágább tőzsdei eseménye nem egészen a tervek szerint alakul.
A népszerű online keresőt működtető Google részvénykibocsátását a Wall Street szakértői eleinte bombabiztos sikernek tartották, amely fontos lökést adhat a befektetési és banki piacnak, mára azonban sokaknak megváltozott a véleményük; legalább két bank úgy véli, hogy a Google az időközben felmerült problémák, valamint a befektetői érdeklődés hiánya miatt elhalasztja a kibocsátást.

Jól megmutatják

"Hivatalosan nem megerősített pletykák keringenek arról, hogy a Google elhalasztja a kibocsátást; egyrészt a szegényes fogadtatás, másrészt a csütörtökön bejelentett eset miatt, amely szerint elfelejtették közölni a tőzsdefelügyelettel, hogy korábban több millió részvényt és részvényopciót adtak jelenlegi és korábbi alkalmazottaiknak és tanácsadóiknak" - derült ki egy bank belső feljegyzéséből, amely a Cnethez is eljutott.

A kaliforniai Google egyébként arra számít, hogy a jövő héten várható részvénykibocsátással 3,3 milliárd dolláros bevételhez jut, a negatív hírek azonban jelentősen megváltoztatták azt a képet, amely szerint a vállalat majd megmutatja, hogy miként kell egy technológiai céget a tőzsdére vinni.

Rosszul taktikáztak?

A Google ráadásul már a kezdetektől újabb és újabb ötletekkel lepte meg a Wall Street befektetőit, és sokan kritizálták a vállalatot az önhittsége miatt. A Google például a hagyományos részvénykibocsátási módszerek helyett aukciós megoldást választott, amely demokratizálja az értékesítés menetét, és több lehetőséget ad az egyéni befektetőknek arra, hogy bevásároljanak a cég részvényeiből. Ezzel azonban elrettentették az intézményi befektetőket, amelyek általában meghatározhatják a részvények kezdő árfolyamát, és - miután korán bevásároltak - már a kereskedés első napján komoly bevételt szerezhetnek a részvények eladásokból.

A keresővállalat emellett viszonylag drágán, 108-135 dollárért adná a részvényeit, és most a vállalat népszerűsége és befolyása ellenére nagyon sokan lemondtak a vásárlásról. A Google központi fórumán azt írta egy befektető, hogy eleinte százezer dollárét akart részvényeket vásárolni, de a magas ár láttán úgy döntött, inkább más cégekre költi el a pénzét.

Ilyen negatív visszajelzések közepette jelentette be a Google csütörtökön, hogy szabálytalanul adott több mint 23 millió részvényt több száz alkalmazottjának és tanácsadójának. Bár a cég az 549 milliós készpénztartalékából könnyen ki tudná fizetni a részvényeseket, egyelőre nem lehet tudni, hogy ők belemennek-e az üzletbe. Továbbá az is kérdéses, hogy mindez miként befolyásolja magát a kibocsátást.

Volt már ilyen

Persze az is igaz, hogy nem a Google az első olyan technológiai cég, amelynek gondja akadt a tőzsdére menéssel, az aukciós oldalt üzemeltető eBay és a kapcsolattartó szoftvereket gyártó Salesforce.com is hasonlóképpen járt; az utóbbi kétszer is elhalasztotta az ajánlatát, végül mégis sikerrel járt.

Egy neve elhallgatását szakértő a Cnetnek azt nyilatkozta, hogy a Google három lépést tehet a siker érdekében, és csak viszonylag kis változást jelentene, ha őszre halasztaná el a kibocsátást. Emellett csökkenthetné a kezdeti kibocsátási árat, és a kibocsátott részvények számát a jelenlegi 25 millióról 22 millióra. A Google-részvények kibocsátásának időpontját hivatalosan még nem határozták meg, írta a Cnet.