16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Japán 2
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Costa Rica 2
Németország 2

A Google a válságban is nyereséges

2009.01.23. 16:04
Karácsonykor még jól ment a Google-nek, de 2009-től félnek kicsit: a válság hosszú távon sebezhetővé teheti a főleg hirdetésszervezésből élő online óriást.

A Google is közzétette aktuális negyedéves pénzügyi jelentését. Bár a cég tőzsdei bevezetése óta most először produkált 30 százaléknál kisebb növekedést, a bevétel 18 százalékos emelkedése a válság kellős közepén elég megnyugtató. A vezérkar azért aggódva néz 2009 elé.

2008 utolsó negyedévében a teljes forgalom 5,7 milliárd dollár volt, a tiszta nyereség pedig 382 millió. Utóbbi már visszaesést jelent az egy évvel azelőtti karácsonyi szezonhoz képest, bár mindkét adat felülmúlta a tőzsdei elemzők előzetes várakozásait. Ennek ellenére a részvényárfolyam minimális csökkenéssel reagált a bejelentésre.

Eric Schmidt vezérigazgató szerint az év végét átvészelni a válságban aránylag könnyű volt, hiszen minden online bizniszben utazó piaci szereplő kétségbeesetten hirdetett, hogy a csökkenő lelkesedéssel vásárló netezőket magához csábítsa. A Google-vezérkar nem is próbálja titkolni, hogy ha a válság sokáig elhúzódik, az sebezhetővé teheti a bevételeit főleg online hirdetésből szerző, a szolgáltatásait pedig nagyrészt ingyen kínáló céget.

A válság miatt a Google 1,5 milliárdnyi befektetését írja le az AOL-ban és a Clearwire vezeték nélküli elérésekben utazó internetszolgáltatóban. A saját alkalmazottjai számára – a létszám pillanatnyilag kicsivel 20 ezer felett van – pedig új részvényopciókat vezettek be, miután tavaly összesen 47 százalékot esett a cég részvényárfolyama. Ezen pedig elég sok alkalmazott bukott nagyot, mivel sokan a fizetésük egy részét megegyezés szerint részvényekben kapják, amit a cég visszavásárol tőlük az aktuális árfolyamon.  • Hírek
  • Hírek