István, Vajk
17 °C
34 °C

A Google beszáll a játékiparba?

2008.09.18. 12:00
Állítólag a Google legbelső köreiből szivárgott ki az információ, amit az Inquirer kürtölt világgá: a keresőóriás a játékipar egyik legfontosabb szereplője, a Valve felvásárlására készül.

A leginkább a Half-Life két részéről ismert fejlesztőcsapat vezérei mostanában többször célozgattak arra, hogy ha komoly befektető jelentkezne a cégért, nem utasítanák el a felvásárlás ötletét. Eddig a pletykák a játékiparon belüli kérőkről szóltak: az Electronic Artsszal és a Microsofttal hozták hírbe a Valve-ot. Egyik elmélet sem stimmel igazán: valószínűtlen, hogy az EA a hónapok óta húzódó, kétmilliárd dolláros Take 2-üzlettel párhuzamosan vágna bele ilyesmibe, a Microsoft pedig éppen kiszállófélben van a pécés játékokból, nemrég zárta be a szupersikeres Age of Empires sorozatot készítő stúdióját, az Ensemble-t.

Bár a Valve játékai kiugróan sikeresek, milliókat adnak el belőlük, és a sajtó is imádja őket (a gamerankings.com statisztikái szerint az elmúlt tíz év öt legjobb értékelést kapott pécés játékából három Valve-fejlesztés: a Half-Life 1-2 és az Orange Box), a cég legnagyobb értéke nem ebben van. Ami a Google-t igazán érdekelheti, az a Steam nevű online disztribúciós rendszer: olyasmi mint az iTunes, csak játékprogramokkal. A multiplayer csaták központi szerveréül is szolgáló online boltnak 15 millió felhasználója van, akik 450 játékból válogathatnak. Bár a cég sosem ad ki adatokat a Steam forgalmáról, a játékipari pletykák szerint betegre keresik magukat a bolton - ennek lehet is alapja, hiszen a Steamen nagyjából ugyanannyiba kerülnek a játékok, mint a hagyományos boltokban, csak nem veszi le a maga hasznát a disztribútor, a nagyker, a kisker, nem kell lemezeket és kézikönyveket gyártani, csomagolni, szállítani.

Rajzfilm-Quake: a Team Fortress 2 a Valve legutóbbi bestsellere

A Google így a felvásárlással nemcsak a játékvilág egyik meghatározó szereplőjét kaparinthatná meg (plusz a Half-Life grafikus motorját, a Source-t, és a világ legnépszerűbb online akciójátékát, a Counter-Strike-ot), de egy olyan kiforrott disztribúciós rendszert, amit szabadon felhasználhatna a saját céljaira. A Steamen bármilyen szoftvert lehet terjeszteni, és a fizikai adathordozó nélküli online rendszer remek támadási felület lehetne a dobozos szoftverben hívő Microsoft ellen.

A Google illetékesei nem kommentálták még a pletykát, a Valve-tól viszont tagadták, hogy a Google-lel tárgyalnának (igaz, ez nem sokat jelent, a játékiparban a Valve-marketingesek már sokszor eljátszották a hitelüket soha nem teljesült ígéretekkel, és hamisnak bizonyult cáfolatokkal).