Jolán
2 °C
4 °C

A Google beszáll a játékiparba?

2008.09.18. 12:00
Állítólag a Google legbelső köreiből szivárgott ki az információ, amit az Inquirer kürtölt világgá: a keresőóriás a játékipar egyik legfontosabb szereplője, a Valve felvásárlására készül.

A leginkább a Half-Life két részéről ismert fejlesztőcsapat vezérei mostanában többször célozgattak arra, hogy ha komoly befektető jelentkezne a cégért, nem utasítanák el a felvásárlás ötletét. Eddig a pletykák a játékiparon belüli kérőkről szóltak: az Electronic Artsszal és a Microsofttal hozták hírbe a Valve-ot. Egyik elmélet sem stimmel igazán: valószínűtlen, hogy az EA a hónapok óta húzódó, kétmilliárd dolláros Take 2-üzlettel párhuzamosan vágna bele ilyesmibe, a Microsoft pedig éppen kiszállófélben van a pécés játékokból, nemrég zárta be a szupersikeres Age of Empires sorozatot készítő stúdióját, az Ensemble-t.

Bár a Valve játékai kiugróan sikeresek, milliókat adnak el belőlük, és a sajtó is imádja őket (a gamerankings.com statisztikái szerint az elmúlt tíz év öt legjobb értékelést kapott pécés játékából három Valve-fejlesztés: a Half-Life 1-2 és az Orange Box), a cég legnagyobb értéke nem ebben van. Ami a Google-t igazán érdekelheti, az a Steam nevű online disztribúciós rendszer: olyasmi mint az iTunes, csak játékprogramokkal. A multiplayer csaták központi szerveréül is szolgáló online boltnak 15 millió felhasználója van, akik 450 játékból válogathatnak. Bár a cég sosem ad ki adatokat a Steam forgalmáról, a játékipari pletykák szerint betegre keresik magukat a bolton - ennek lehet is alapja, hiszen a Steamen nagyjából ugyanannyiba kerülnek a játékok, mint a hagyományos boltokban, csak nem veszi le a maga hasznát a disztribútor, a nagyker, a kisker, nem kell lemezeket és kézikönyveket gyártani, csomagolni, szállítani.

Rajzfilm-Quake: a Team Fortress 2 a Valve legutóbbi bestsellere

A Google így a felvásárlással nemcsak a játékvilág egyik meghatározó szereplőjét kaparinthatná meg (plusz a Half-Life grafikus motorját, a Source-t, és a világ legnépszerűbb online akciójátékát, a Counter-Strike-ot), de egy olyan kiforrott disztribúciós rendszert, amit szabadon felhasználhatna a saját céljaira. A Steamen bármilyen szoftvert lehet terjeszteni, és a fizikai adathordozó nélküli online rendszer remek támadási felület lehetne a dobozos szoftverben hívő Microsoft ellen.

A Google illetékesei nem kommentálták még a pletykát, a Valve-tól viszont tagadták, hogy a Google-lel tárgyalnának (igaz, ez nem sokat jelent, a játékiparban a Valve-marketingesek már sokszor eljátszották a hitelüket soha nem teljesült ígéretekkel, és hamisnak bizonyult cáfolatokkal).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?