Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Átszervezés a Graphisoftnál

2001.03.01. 12:34
A Graphisoft átszervezése során 18 alkalmazottat bocsátottak el a héten. Összevonják a marketingkommunikációs és termékmarketing részlegeket, egyes feladatokat külső cégekre bíznak és csökkentik a felső vezetés fizetését is. Az átszervezéstől a menedzsment mintegy 1 millió eurós megtakarítást vár. A létszámleépítés mértéke nem éri el a munkajogban előírt bejelentésre kötelezett 10 százalékos határt, ugyanis a társaság alkalmazottainak összlétszáma mintegy 300 fő.
A reorganizációt a Graphisoft vártnál gyengébb eredménye indokolta, mondta el kérdésünkre Bojár Gábor, a Graphisoft társalapítója és elnöke. Megvizsgálták, hogy hol vannak megtakarítási lehetőségek: az átszervezés során tízegynéhány embert elbocsátottak, összevonták a marketingkommunikációs és termékmarketing osztályokat, továbbá ideiglenesen csökkentették a felső vezetők jövedelmét. Az intézkedésektől a Graphisoft idén mintegy egymillió euró megtakarítását várja.

Bojár Gábor,
a Graphisoft társalapítója és elnöke
A marketingkommunikációs osztály egyes feladatait, így például a grafikus tervezést a jövőben külső ügynökségekkel végeztetik. A Graphisoft néhány év alatt vált egy termékvonalas cégből négy termékvonal gyártójává, így elkerülhetetlenül kialakultak párhuzamosságok, melyeket most megszüntettek, mondta el Bojár.

Az itthon mintegy 200 alkalmazottat foglalkoztató cég létszáma 18-cal csökkent, ebből 12-13 munkatárs munkaviszonyát szüntette meg a Graphisoft, a többiek szülési szabadságra mennek, illetve időszakos szerződésüket nem hosszabbította meg a cég. Információink szerint másokkal együtt távozik Sperla Ervin marketingkommunikációs igazgató is. A létszámleépítés mértéke nem éri el a munkajogban előírt bejelentésre kötelezett 10 százalékos határt, ugyanis a társaság alkalmazottainak összlétszáma mintegy 300 fő.

Az átszervezésről a múlt héten döntöttek, és ezen a héten már el is váltak a leépítendő munkatársaktól. A cég egyik dolgozója, nevének elhallgatását kérve így számol be a jelenlegi helyzetről: ,,a leépítések igen hirtelen es drasztikusan, a Graphisoft életében ezidáig példátlan módon és mértékben zajlottak. Ennek megfelelően a hangulat nem túl jó, ráadásul a részvényárfolyam monoton csökkenő már igen hosszú ideje. A kirúgott dolgozókon kívül több olyanról tudok, akik önkéntes távozást fontolgatnak, de nem a leépítések és átszervezések ténye, hanem a mikéntje miatt. A cég egyébként jó erőben van, hamarosan új ArchiCAD verzió jön ki, ami valószínűleg ismét sikeres lesz."A lépés gyorsaságát Bojár azzal indokolta, hogy egy ilyen ,,fájdalmas operációt" egy lépésben, a lehető leggyorsabban kell elvégezni.

A költségek csökkentése céljából a cég tíz felső tulajdonos-vezetője idén lemondott jövedelmének legnagyobb részéről. A két legnagyobb tulajdonos mindössze minimálbért kap, a többiek tulajdonrészük arányában részesülnek a csökkentésből. Szintén takarékossági megfontolásból bérbeadják az irodaház új szárnyának földszintjét. Ezt 1-2 évig amúgy is bérbeadásra szánták, úgy tervezve, hogy 20-30 százalékos évi növekedés mellett akkor lesz rá szükség. Bojár idén 10 százalék alatti növekedésre számít, ezért várhatóan a következő 3-5 évre is bérbe tudják adni a jelenleg üresen álló földszintet.

Zuhanás a tőzsdén
A Graphisoft tőzsdei szereplése nem váltotta be a kezdeti reményeket, az elmúlt hónapok során az ,,A" kategóriás részvények közül a Synergon után a Graphisoft vesztett legtöbbet az értékéből. A 2000 májusában történt tőzsdei bevezetés időszakában még 6000 forintot is ért a papír, mostanra viszont alig ér többet 1800 forintnál.
A zuhanást külső és belső okok egyaránt előidézték. Az amerikai technológiai tőzsde - a Nasdaq - a 2000-es év közepén még 4000 ponton állt, mára viszont értéke alig haladja meg a 2200 pontot, a Nasdaq szereplése pedig kihat a világ összes technológiai részvény árfolyamára. A Graphisoft gazdálkodásán is meglátszott az iparág visszaesése, hiszen nemhogy növelni nem tudta a cég a profitját, de 23,5 százalékkal még az 1999-es nyereségnél is kevesebbet értek el. Az utóbbi időszakban a cég többször lefelé módosította várakozásait saját teljesítményével kapcsolatban. A részvény megítélését az is nehezíti, hogy az érdeklődés hiányában alig születik kötés a papírra, az alacsony forgalom pedig hektikussá teszi az árfolyamot.