Árpád
-2 °C
3 °C

Nem segített Greenspan

2000.12.20. 17:32
A Federal Reserve várakozásoknak megfelelő keddi döntése csalódást keltett az amerikai gazdaság vártnál nagyobb visszaesése, valamint a technológiai beruházások csökkenése miatt aggódó részvénypiaci befektetőkben.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága kedden a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a jelenleg 6,5 százalékos irányadó rövid távú kamatlábat, és jelezte, hogy a gazdaság lehetséges további lassulását már nagyobb veszélynek tartja, mint az infláció felpörgését.

Alan Greensapan
a tőzsdék örökös megmentője
A részvénypiacon, különösen a technológiai papírok tőzsdéjeként ismert Nasdaqon a befektetők szemmel láthatóan csalódottan fogadták a döntést, legalábbis abból ítélve, hogy a Nasdaq Composite index kedden több mint 4 százalékkal csökkent, szerdán pedig további 4 százalékot esett a kereskedés első órájában.

Alan Greensapan Fed-elnök csaknem két hete egy konferencián tartott beszédében jelezte, hogy változóban van a nyíltpiaci bizottság álláspontja. A pillanatnyi eufóriában a Composite index több mint 10 százalékkal emelkedett. A józanabb elemzők csak annyit olvastak Alan Greenspan megszokottan homályos mondataiból, hogy a Fed valamikor 2001 elején kamatcsökkentés mellett dönthet. Az amerikai gazdaság vártnál nagyobb mértékű lassulására utaló makrogazdasági adatok, valamint a megállíthatatlannak tűnő profitwarning-áradat hatására azonban egyre többen kezdtek attól tartani, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhet, és természetesen sokakban feltámadt a remény, hogy Greenspan, a tőzsdék örökös megmentője, már decemberben kamatvágással siet a részvénypiac segítségére.

A Nasdaq composite az elmúlt egy évben
A kamatcsökkentés persze nemcsak a befektetőknek tenne jót, hanem a vállalatoknak is, mivel a hitelköltségek csökkentése lendületet adhatna a jelenleg stagnáló vagy csökkenő technológiai beruházásoknak.

A Nasdaq részvénypiacon március közepén indult a nagy korrekció. A Composite index június elejétől emelkedni kezdett, mivel a bátrabb befektetők visszatértek a technológiai blue chipek piacára. A dot.com-szektor azonban átmenetileg sem tért magához, és az alacsony részvényárfolyamok hatására konszolidáció indult, melynek eredménye eddig mintegy 150 csőd, semmivé foszlott részvényopciók és több mint 30 ezer alkalmazott elbocsátása.

A Fed kamatemelése az elmúlt egy évben
Ősztől azonban a technológiai blue chipek piacán is újra zuhanni kezdtek az árfolyamok, mivel a nagyágyúk sorra lepték meg a befektetőket figyelmeztetéseikkel, hogy eredményeik a következő negyedévekben elmaradnak a várakozásoktól, a technológiai hossz prófétáinak ismert elemzők pedig sorra rontották le a high-tech blue chipek ajánlását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?