Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Nem segített Greenspan

2000.12.20. 17:32
A Federal Reserve várakozásoknak megfelelő keddi döntése csalódást keltett az amerikai gazdaság vártnál nagyobb visszaesése, valamint a technológiai beruházások csökkenése miatt aggódó részvénypiaci befektetőkben.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága kedden a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a jelenleg 6,5 százalékos irányadó rövid távú kamatlábat, és jelezte, hogy a gazdaság lehetséges további lassulását már nagyobb veszélynek tartja, mint az infláció felpörgését.

Alan Greensapan
a tőzsdék örökös megmentője
A részvénypiacon, különösen a technológiai papírok tőzsdéjeként ismert Nasdaqon a befektetők szemmel láthatóan csalódottan fogadták a döntést, legalábbis abból ítélve, hogy a Nasdaq Composite index kedden több mint 4 százalékkal csökkent, szerdán pedig további 4 százalékot esett a kereskedés első órájában.

Alan Greensapan Fed-elnök csaknem két hete egy konferencián tartott beszédében jelezte, hogy változóban van a nyíltpiaci bizottság álláspontja. A pillanatnyi eufóriában a Composite index több mint 10 százalékkal emelkedett. A józanabb elemzők csak annyit olvastak Alan Greenspan megszokottan homályos mondataiból, hogy a Fed valamikor 2001 elején kamatcsökkentés mellett dönthet. Az amerikai gazdaság vártnál nagyobb mértékű lassulására utaló makrogazdasági adatok, valamint a megállíthatatlannak tűnő profitwarning-áradat hatására azonban egyre többen kezdtek attól tartani, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhet, és természetesen sokakban feltámadt a remény, hogy Greenspan, a tőzsdék örökös megmentője, már decemberben kamatvágással siet a részvénypiac segítségére.

A Nasdaq composite az elmúlt egy évben
A kamatcsökkentés persze nemcsak a befektetőknek tenne jót, hanem a vállalatoknak is, mivel a hitelköltségek csökkentése lendületet adhatna a jelenleg stagnáló vagy csökkenő technológiai beruházásoknak.

A Nasdaq részvénypiacon március közepén indult a nagy korrekció. A Composite index június elejétől emelkedni kezdett, mivel a bátrabb befektetők visszatértek a technológiai blue chipek piacára. A dot.com-szektor azonban átmenetileg sem tért magához, és az alacsony részvényárfolyamok hatására konszolidáció indult, melynek eredménye eddig mintegy 150 csőd, semmivé foszlott részvényopciók és több mint 30 ezer alkalmazott elbocsátása.

A Fed kamatemelése az elmúlt egy évben
Ősztől azonban a technológiai blue chipek piacán is újra zuhanni kezdtek az árfolyamok, mivel a nagyágyúk sorra lepték meg a befektetőket figyelmeztetéseikkel, hogy eredményeik a következő negyedévekben elmaradnak a várakozásoktól, a technológiai hossz prófétáinak ismert elemzők pedig sorra rontották le a high-tech blue chipek ajánlását.