Valér
4 °C
8 °C

Új lendületet kap a grid

2005.01.24. 15:09
Nyílt forráskódú szoftverrel akarja népszerűsíteni az elosztott számítógépes rendszereket az IBM, a Hewlett-Packard és az Intel. Az egyetemek, vállalatok és más ügyfelek munkáját megkönnyítő Globus Toolkit szoftvercsomagot a három gyártócég által megalapított Globus Consortium adja ki.

Az úgynevezett rácshálózatokat jelenleg csak számításigényes feladatokra, például a klímaváltozás modellezése használják, de a most létrejött konzorcium tagjai abban bíznak, hogy hamarosan üzleti szoftvere is futnak majd ezeken az elosztott rendszereken. A konzorcium törekvését egyébként más cégek is támogatják, az Univa például a szoftverek terjesztésében nyújt segítséget.

Hirdetik az igét

A Globus Consortium elsődleges célja az, hogy bemutassa a potenciális ügyfeleknek az elosztott rendszerek működését és a technika előnyeit, és információkat szerezzen a felhasználóktól arról, hogy milyen extra funkciókat szeretnének még. Bár a konzorcium támogatja a grid szabványosítását, annak menetét nem akarja befolyásolni, inkább a technológia népszerűsítésére koncentrál.

A gridtechnológia egyébként mindenkinek mást jelent, még a konzorcium tagja is eltérő meghatározásokat használnak. Az Oracle például a legújabb termékeit 10g néven mutatta be (amelyben a "g" a grid rövidítése), pedig azok csak egy maroknyi nagyon szorosan összekötött szerveren futnak, míg ezzel szemben vannak olyan hálózatok, amelyek különböző országok hatalmas kutatói hálózatát kötik össze.

Sokan összefogtak

Az új konzorcium persze nem az első olyan griddel foglalkozó szervezet, az Oracle például az Enterprise Grid Alliance nevű szövetség társalapítója, a Global Grid Forum nevű csoport pedig a szabványok kifejlesztésével foglalkozik. Még a Globus Toolkit is egy másik csoport, a Globus Alliance terméke.