Benedek
-5 °C
5 °C

Eladták a Datanet tulajdonosát, a GTS Europe-ot

2001.10.29. 12:41
A holland székhelyű, számos európai országra kiterjedő hálózattal rendelkező KPNQwest szolgáltató megvásárolta a GTS Europe-ot, melynek két magyar leányvállalata is van, a GTS Magyarország és a GTS Datanet internetszolgáltató. Az 580 millió dolláros tranzakció jövő év közepére zárulhat le.
A KPNQwest a csődközelben lévő GTS Europe felvásárlásával jelentős piacokat szerez Nagy-Britanniában és Közép-Európában. A GTS Europe-hoz tartozik a GTS Magyarország és a GTS Datanet internetszolgáltató is. A tranzakcióval egyidőben a Qwest növelte részesedését a közös vállalatban.

Elbocsátások

A holland KPN Telecom és a Qwest Communications International közös vállalata az alkalmazottak 25-30 százalékát tervezi elbocsátani a 4000 főből a 80 millió eurós átszervezés keretén belül.

A GTS tavaly novemberben négy önálló üzleti egységre bontotta tevékenységét: GTS Europe (szélessávú szolgáltatások), GTS Business Services, GTS Közép-Európa és Golden Telecom.

A KPNqwest hálózata

A GTS Ebone 900 ezer kilométeres optikai hálózattal köti össze Európa több városát és az Egyesült Államokkal, ezzel az európai internetforgalom 25 százalékát szolgálja ki. A KPNQwest hálózata az üzlettel 60 városra és 18 európai országra terjeszkedik ki, és mintegy 48 ezer új vállalati előfizetőt szerez.

Itthon nem nyilatkoznak

A vásárlással a KPNQwest tulajdonába kerül a GTS Europe két magyarországi leányvállalata, a GTS Magyarország és a GTS Datanet internetszolgáltató is. A magyar vállalatok nem nyilatkoznak a tranzakció hazai hatásáról.

Gondokkal küzd a KPN

A tranzakciót követően a KPN közös vállalatuk 10 százalékos részesedését mintegy 101 millió euróért eladja a Qwestnek. Korábban egyenlő arányban, 44-44 százalékos birtokukban volt a cég. Ezáltal a Qwest 47,5 százalékkal szavazhat a vállalat irányításáról, szemben a KPN 40 százalékával, de a Qwest opciót kapott a KPN maradék tulajdonrészének kivásárlására 2002 márciusára, akkori piaci értéken.

A KPN 22 milliárd eurós adósságot görget maga előtt - főként felvásárlásokból és harmadik generációs mobiltelefon-licencekből -, de egyelőre cáfolta, hogy megszabadulna német E-Plus mobiltelefon-társaságától. A KPNQwest átszervezésével a holland szolgáltató 430 millió eurós adósságot írhatott le.

Nyereséges a KPNQwest

A KPNQwest a harmadik negyedévben, elemzők meglepetésére, szép többlettel zárta pénzforgalmi egyenlegét (EBITDA). A működés legszélesebb eredménymutatója 2,7 millió eurós többletet jelzett a harmadik negyedévben, a tavalyi harmadik negyedévi 31,2 millió eurós veszteség helyett.

A cég hétfőn kiadott jelentése szerint a vártnál jobb eredmény a távközlési szolgáltatások 64,6 százalékos bővülésének köszönhető egy év alatt, továbbá a költséghatékonyság növelésének. A vállalat bevétele 197,6 millió euró volt, 49 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévinél.

Jövőre várhatóan 1,3-1,4 milliárd euróra nő az értékesítés, részben az amerikai Global Telesystems brit és európai vállalkozásainak két héttel ezelőtt bejelentett megvásárlása nyomán, a pénzforgalmi többlet pedig 175-200 millió euró között várható. A Global Telesystems érdekeltségek nélkül egymilliárd euró körüli értékesítésre és 130-150 millió eurós pénzforgalmi többletre lehetne számítani.

Jóllehet a KPNQwest harmadik negyedévi nettó vesztesége 60,5 millió euró volt a tavalyi harmadik negyedévi 23,9 millió euró helyett, a részvény hétfőn is folytatta nemrég kezdődött gyors emelkedését, délelőtt 0,20 euróval, azaz 2,4 százalékkal 8,40 euróra drágulva az amszterdami értéktőzsdén.