Judit
3 °C
7 °C

A Szilícium-völgy egy 13 éves srác lábai előtt hever

2007.05.22. 14:00
Anshul Samar egy hetedik osztályos, indiai származású kaliforniai srác, aki a barátaival kitalált egy kártyajátékot, ami nemcsak szórakoztat, de a kémia tudományára is tanít. A mese tipikusan szilícium-völgybéli folytatása: a gyerekek elmentek egy technológiai konferenciára, letaglózták a közönséget, és ha kezdődik a nyári szünet, indul is a biznisz.

Múlt hétvégén zajlott le Santa Clarában a Tiecon 2007 nevű technológiai konferencia, aminek a fókusza idén a vállalkozások és feltalálók új arcának bemutatása volt. Meg Whitmané, az Ebay elnök-vezérigazgatójáé volt a nyitóbeszéd, előadást tartott többek között a web 2.0 atyjaként tisztelt Tim O'Reilly, Alex Welch, a Photobucket alapítója, és Tero Ojanpera, a Nokia technikai igazgatója.

Aztán jött egy 13 éves indiai srác és úgy ahogy van, ellopta az egész show-t.

Anshul Samarnak ifjú kora ellenére saját cége van, az Elementeo, amit a barátaiból szervezett (a cég kereskedelmi alelnöke például Samar 11 éves húga). A cég első terméke egy szórakoztató-oktató kártyajáték, ami a periódusos rendszert ötvözi a Magic the Gatheringgel, és szimplán zseniális. A paklik egyes lapjai a kémiai elemeket reprezentálják némi fantasy körítéssel, és hogy melyik lap "üti" a másikat, azt a kémiai reakciók szabályai határozzák meg. Az oxigén például oxidálja a vasat, tehát a játékban az oxigén-kártya legyőzi a vas-kártyát, de persze sokkal bonyolultabb kombókat is össze lehet hozni.

Percek kérdése volt, hogy a közönség a csodagyerek helyett egy Steve Jobs-i karizmával előadó, összeszedett, világos üzleti tervvel, és zseniális ötletekkel rendelkező vállalkozót lásson a színpadon.

Az Elementeo már a konferencia alatt több száz előrendelést kapott a játékra, több cég élénken érdeklődik egy esetleges online verzió, és a matematikát, biológiát, és más tantárgyakat oktató változatok iránt. A cég, ami a California Association for the Gifted tehetségkutató alapítvány 500 dollárjából indult, ma befektetőket keres, és nyáron (miután a vezérkar befejezte a hetedik osztályt) kezdi meg az érdemi munkát.

Az Elementeo igazgatósága

"Nem fogjuk abbahagyni az iskolát akkor sem, ha meggazdagodunk az Elementeoból - legfeljebb kiadjuk majd bérbe a házi feladatok megírását" - jelentette ki nagy vigyorral az arcán a 13 éves Daniel Tan, a cég egyik alelnöke az újságíróknak. Ahshul tervei szerint százezer dolláros befektetéssel egymilliós forgalmat tudnának produkálni az első évükben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?