Klaudia
0 °C
12 °C

A Szilícium-völgy egy 13 éves srác lábai előtt hever

2007.05.22. 14:00
Anshul Samar egy hetedik osztályos, indiai származású kaliforniai srác, aki a barátaival kitalált egy kártyajátékot, ami nemcsak szórakoztat, de a kémia tudományára is tanít. A mese tipikusan szilícium-völgybéli folytatása: a gyerekek elmentek egy technológiai konferenciára, letaglózták a közönséget, és ha kezdődik a nyári szünet, indul is a biznisz.

Múlt hétvégén zajlott le Santa Clarában a Tiecon 2007 nevű technológiai konferencia, aminek a fókusza idén a vállalkozások és feltalálók új arcának bemutatása volt. Meg Whitmané, az Ebay elnök-vezérigazgatójáé volt a nyitóbeszéd, előadást tartott többek között a web 2.0 atyjaként tisztelt Tim O'Reilly, Alex Welch, a Photobucket alapítója, és Tero Ojanpera, a Nokia technikai igazgatója.

Aztán jött egy 13 éves indiai srác és úgy ahogy van, ellopta az egész show-t.

Anshul Samarnak ifjú kora ellenére saját cége van, az Elementeo, amit a barátaiból szervezett (a cég kereskedelmi alelnöke például Samar 11 éves húga). A cég első terméke egy szórakoztató-oktató kártyajáték, ami a periódusos rendszert ötvözi a Magic the Gatheringgel, és szimplán zseniális. A paklik egyes lapjai a kémiai elemeket reprezentálják némi fantasy körítéssel, és hogy melyik lap "üti" a másikat, azt a kémiai reakciók szabályai határozzák meg. Az oxigén például oxidálja a vasat, tehát a játékban az oxigén-kártya legyőzi a vas-kártyát, de persze sokkal bonyolultabb kombókat is össze lehet hozni.

Percek kérdése volt, hogy a közönség a csodagyerek helyett egy Steve Jobs-i karizmával előadó, összeszedett, világos üzleti tervvel, és zseniális ötletekkel rendelkező vállalkozót lásson a színpadon.

Az Elementeo már a konferencia alatt több száz előrendelést kapott a játékra, több cég élénken érdeklődik egy esetleges online verzió, és a matematikát, biológiát, és más tantárgyakat oktató változatok iránt. A cég, ami a California Association for the Gifted tehetségkutató alapítvány 500 dollárjából indult, ma befektetőket keres, és nyáron (miután a vezérkar befejezte a hetedik osztályt) kezdi meg az érdemi munkát.

Az Elementeo igazgatósága

"Nem fogjuk abbahagyni az iskolát akkor sem, ha meggazdagodunk az Elementeoból - legfeljebb kiadjuk majd bérbe a házi feladatok megírását" - jelentette ki nagy vigyorral az arcán a 13 éves Daniel Tan, a cég egyik alelnöke az újságíróknak. Ahshul tervei szerint százezer dolláros befektetéssel egymilliós forgalmat tudnának produkálni az első évükben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!