Géza
-12 °C
-4 °C

Gyilkos harcban az AMD és az Intel

2006.10.19. 12:00
Soha nem adott el még ennyi számítógépet az Apple, erősödött az AMD és az Intel is, a profitot azonban elvitte az árháború. Az SAP és az eBay szépen növöget, az Ericsson örül a multimédiás mobilok sikerének.

A vártnál jobban emelkedett az Apple negyedéves adózott eredménye, miután a cég növelni tudta az iPodok és a Macintoshok eladásait. A társaság szerdán közölte, hogy a szeptember 30-án záródott három hónapban, a negyedik pénzügyi negyedévében az adózott eredmény 546 millió dollárra, részvényenként 62 centre nőtt az egy évvel korábbi 430 millió dollárról, részvényenként 50 centről. A cég bevétele 32 százalékkal 4,84 milliárd dollárra bővült. A szakértők 51 cent részvényarányos eredményre és 4,67 milliárd dollár bevételre számítottak.

Tiszta növekedés

Az Apple a negyedévben 35 százalékkal növelte iPodok és 30 százalékkal Macintoshok értékesítését az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Darabra 1,6 millió Mac és 8,,7 millió iPod ment el a negyedik negyedben, a két kategóriából 2,21 milliárd és 1,21 milliárd dollár jött be az Apple-nek. A vállalat harminc éves története során soha nem értékesített még ennyi számítógépet. Az erősödés elsősorban a laptopoknak volt köszönhető, ebben a szegmensben 56 százalékkal sikerült növelni az eladásokat, míg az asztali gépekből 4 százalékkal ment el több, mint egy éve. Jelenleg közel hat százalékot szakít ki a számítógép-eladásokból az Apple, így lassan a harmadik legnagyobb gyártó lesz az amerikai piacon a kaliforniai cég a Dell és a Hp után.

„Ez egy különleges év volt az Apple számára. Összesen 39 millió iPodot és 5,3 Macet adtunk el abban az évben, amikor elképesztően komplex architektúrális változáson estek át a számítógépeink” - utalt Steve Jobs, a vállalat igazgatója arra, hogy Intel processzorok kerültek az IBM G4-es és G5-ös csipek helyére. „2007 lesz az egyik legizgalmasabb év a társaság történetében a megjelenésre váró újdonságok szempontjából” – tette hozzá.

Miközben a most már kizárólag inteles gépeket forgalmazó Apple erőteljesen nőtt, az Intel eredményei meglehetősen vegyesen alakultak.

Véres harc

A szeptember 30-án véget ért negyedévben az Intel forgalma 8,7 milliárd dollár, profitja pedig 1,3 milliárd dollár volt. A nettó eredmény 35 százalékos csökkenése jelentősnek tűnik, ám még ezzel is sikerült az elemzői várakozásokat felülmúlni, így, ha csak kis mértékben is, de felfelé mozdult el a társaság részvényárfolyama.

Az utóbbi negyedévek sorozatosan kiábrándító számainak hátterében részben az áll, hogy az egyetlen jelentős rivális, az AMD az elmúlt években erős lendületet vett, és jól sikerült processzorainak, valamint az Intel sorozatos hibáinak köszönhetően növelte piaci részesedését konkurense rovására

Bár a most bevezetett Intel Core 2-es processzorok már komoly konkurenciát jelentenek az AMD Athlonoknak és Opteronoknak, mégis rosszul alakultak a társaság eredményei. A nyereség visszaesése főleg annak köszönhető, hogy az Intel drasztikus árcsökkentéssel próbálta meg kisöpörni a felhalmozott régi processzorokat, a Pentiumokat. Paul Otellini vezérigazgató szerint a vállalat történetének „alighanem legnagyobb mértékű” árleszállítása volt a mostani. Másrészt viszont a Core 2-es processzorok gyors térnyerése csak a laptopok és szerverek piacán vált valóra, az asztali Core 2 Duókból mindössze ötmilliót sikerült értékesíteni, mert késtek a csiphez fejlesztett, integrált grafikus maggal erősített alaplapok.

A következő negyedévekben azonban a problémák jelentős része megszűnik, ráadásul rövidesen a leépítések hatásai is mutatkoznak majd az eredményeken: a korábbi 102 ezer alkalmazottból 2007 közepére már csak 92 ezer marad.

Peches AMD

Miközben az Intel papírjai csökkenő profit mellett erősödtek, az AMD-nél pont fordított volt a helyzet: az adózott eredmény 134 millió dollár lett az egy évvel korábbi 76 millióhoz képest, ennek ellenére a részvények árfolyama 9 százalékot esett. A cég utolsó negyedéves bevétele 1,33 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 1,52 milliárd dollárról.

A csökkenő bevétel és javuló profit hátterében szerkezeti átalakítás áll: az elmúlt egy évben leválasztották a társaságról a veszteséges memóriagyártó-részleget, ugyanakkor az eladásokban nem volt jelentős előrelépés. Ugyan az Opteron szervercsipekből és a Turion laptopcsipekből több ment el, mint egy évvel korábban, az Athlonok forgalma változatlan maradt, ráadásul az Intel drasztikus árcsökkentése válaszlépésre kényszeríttette az AMD-t, így a kisebbik gyártó árrése is csökkent.

Hasít az IBM

Az akvizícióknak is köszönhető, hogy az IBM látványosan növelte nyereséget a harmadik negyedév során, ami természetesen tetszett a befektetőknek is: az informatikai óriásvállalat részvényei több mint 5 százalékkal erősödtek a jelentés közzététele után. Az árbevétel 5,1 százalékkal, 22,6 milliárd dollárra, a nettó profit pedig 47 százalékkal, 2,22 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi bázishoz képest.

A forgalom szinte az összes nagy üzletágban nőtt. Amint Mark Loughridge pénzügyi vezérigazgató elmondta: a növekedés harmadát köszönhetik az új akvizícióknak. A szoftverüzletág jól teljesített, de a hardverbiznisz is jól megy: az üzletág árbevétele 8,9 százalékkal, 5,58 milliárd dollárra nőtt. Egyedül a pénzügyi szolgáltatások részlegének forgalma csökkent, 1,5 százalékkal, 591 millió dollárra.

Noha a technológiai szolgáltatásokból származó árbevétel (12 milliárd dollár) szintén nőtt (2,7 százalékkal), az elemzők megjegyezték, hogy ez már a második olyan negyedév volt, amikor a terület nem brillírozott igazán. Márpedig amióta az IBM oldotta függését a hardver- és szoftverpiactól, a technológiai szolgáltatás kulcsfontosságú tevékenységgé lépett elő. Loughridge elmondta, hogy a harmadik negyedévben kevesebb szerződést véglegesítettek, mint remélték, de ezeket a negyedik negyedévben pótolják.

Szoftverek, internet

Közben igazán jól alakultak az eBay számai. Az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékos harmadik negyedévi adózott eredménynövekedésől számolt be szerdán a világ vezető internetes aukciós háza. A cég adózott eredménye 281 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 255 millió dollárról. Az eBay bevétele 31 százalékkal 1,45 milliárd dollárra nőtt a tavalyi harmadik negyedévi 1,11 milliárd dollárról.

A szoftveripar nagy nyertese az SAP. A világ vezető üzleti számítógépprogram-gyártója csütörtökön 388 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 16 százalékkal többet a tavalyi harmadik negyedévi 334 milliónál, elsősorban az amerikai és ázsiai növekedésnek köszönhetően.

A bevétel 11 százalékkal 2,2 milliárd euróra nőtt 2 milliárdhoz képest. Ezzel az első kilenc hónapban 24 százalékkal 1,1 milliárd euróra emelkedett az adózott eredmény a tavalyi első kilenchavi 877 millióhoz képest.

Multimédia

Örülhettek az Ericssonnál is, a világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója csütörtökön 6,2 milliárd svéd koronás adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 17 százalékkal többet a tavalyi harmadik negyedévi 5,31 milliárdnál, főleg a Sony Ericsson mobilkészülék-gyártó vegyesvállalat kiugró teljesítménye miatt.

Az üzemi eredmény, 8,7 milliárd svéd korona, 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 7,8 milliárdot. Az Ericsson erősödő versenyre számíthat: áprilisban a francia Alcatel és az amerikai Lucent Technologies egyesülését, júniusban a finn Nokia és a német Siemens hálózatépítő részlegének egyesítését jelentették be.

A mind nagyobb növekedést ismét a minden várakozást felülmúló készülékkereslettel magyarázták, főleg a legújabb, nagyobb értékű multimédiás készülékek fogynak igen jól. A második negyedben a Sony Ericsson adózott eredménye 143 millió euró volt, ekkor még csak kétszeresen haladta meg az egy évvel azelőttit. A harmadik negyedben a vegyesvállalat adó előtti eredménye, 433 millió euróra nőtt, ami majdnem háromszorosa volt az egy évvel korábbi 151 milliónak. Tavaly 51,2 millió készüléket adtak el, a 2004-es 42,3 millió és a 2003-as 27,2 millió után.

A cikkben az MTI, az it.news, az Apple, a Regtister, az Inquirer és a Cnet cikkeit használtuk fel.