Ki nyeri a recessziót?

2002.01.22. 13:08
Bár a közdazdászok definíciója a recesszióra a következő: a gazdaság két egymást követő negyedéves visszaesése, a New York-i tőzsdén minden kopasz tudja, a recesszió az az időszak, amikor a pénz visszakerül jogos tulajdonosához.
A háztulajdonos olcsó házakba fekteti be a pénzét, a nagybefektető felvásárolja a tőzsdén a papírokat, a nagyhal megeszi a kishalat, ember embernek farkasa - és amikor ez az elkerülhetetlen folyamat befejeződik, a társbérletben dolgozó média beharangozza a recesszió végét - hölgyeim és uraim, lehet vásárolni - és a tőzsde megindul engedelmesen, a plafonig.

Eddig így volt, eddig jó volt, de holnaptól másképp lesz minden, vagy marad a régiben?

Az Enron szemfényvesztése alaposan felforgatta az amerikai közvéleményt: egyre nő a gyűlölet, a bizalmatlanság, meglopott népünk zokog. Nem ez az első eset, hogy egy nagyvállalat csődbe jut, nem is az először ilyen dicstelenül, de ez az első alkalom, hogy az emberek közvetlen tanúi lehettek a történteknek.

"A nagyhal megeszi a kishalat, ember embernek farkasa"
A tech-szektorban dolgozó elit ma már otthonosan mozog a befektetés elméletének útvesztőiben, hiszen maguk is tanúi voltak a dotcom-világ építésének és összeomlásnak. Nyugdíjalap, opciók, belső információkkal való kereskedés - mindennapos terminológiává váltak. Mindenki befektető lett, és mindenki követte és megbeszélte a papírok mindenkori állását.

Így történt, hogy az egész ország magáénak érezte a harmincezer Enro- alkalmazott fájdalmát - nyugdíjalapjának nyilvános elrablása miatt. Az Enron vezérkara a Clinton-korszakból tanulta a megalázó arroganciát - az ember nem hisz a szemének.

És ha még ez sem elég, a média, ami estéről estére dagasztotta a botrányt, most hirtelen lecsapta a kisbefektetőnek a labdát - ha befektet, miért nem néz maga utána a dolgoknak, miért csak a tévét bámulja - kérem, ne minket okoljanak!

"Az olajból meggazdagodott nemzetközi oligarchia másfél évszázados politikai uralmát kérdőjelezte meg egy korai forradalommal az új technokrata réteg"
Amiről kevesen beszélnek az az, hogy az Egyesült Államokban véres gazdasági polgárháború dúl - az olajból meggazdagodott nemzetközi oligarchia másfél évszázados politikai uralmát kérdőjelezte meg egy korai forradalommal az új technokrata réteg, amely keservesen próbálta és próbálja gazdasági hatalmát politikai hatalomra váltani. Az új szektor mágnásai még nem állítottak elnököt, kabinetet, még nem tették a Fehér Házat a mellényzsebbe, nem beszélve az FBI és a CIA sötétebb zugairól. A politikai és a gazdasági élet mozgatói még mindig az Old Money iskolájából jönnek Dupont, General Electric, Ford, Boeing, Enron, Mobil/Texaco, míg a Cisco, Intel, Microsoft, Oracle csupán másképp gondolkozó népfelkelők a világpolitika porondján.

A Microsoftot fúró divatos technokraták sokáig nem vették észre, hogy saját hajójukat fúrták, hogy a kidurrant a dotcom-lufi nem csak a magától durrant ki, voltak aktív "jóakarók" is, akik a taccsvonalon vártak, mikor lehet egy legyengült csapatot potom áron megvenni. Az oligarchia tudja, hol a jövő, tudja, mit és mikor kell bezsebelni.

Most, hogy a legtöbb technokrata lemondott a Microsoft perelésétől, kiderült, a perek folytatódnak, mert valakinek érdeke a Microsoft romba döntése. A tech-szektor elbocsátott dolgozói hirtelen feleszméltek. A tönkrement vállalatok, a leírt ötletek hirtelen újjászülettek egy-egy multi valahanyadik emeletén, míg a lelkiismeretes Microsoft-anyázók beálltak a munkanélküliek hosszú sorába.

"Az új szektor mágnásai még nem állítottak elnököt, kabinetet, még nem tették a Fehér Házat a mellényzsebbe"
Az oligarchia terjeszkedése az új szektorban nyilvánvaló - Williams Communation, ahogy Enron is, már évek óta fekteti a fiberoptik kábelt a gázvezetékekben, és uralja a műholdas közvetítés infrastruktúráját is. A legyengített tech-szektort tudatosan felvásárolja az oligarchia, és beolvasztja a konglomerátumokba folytonos fúziók útján, vagy a mostani olcsó értékpapírjait zsebeli be.

Így az első menet a sötétben dohányzó uraké, ahogy itt az oligarchia világát az emberek elképzelik. S bár manapság a technológia a média üdvöskéje marad, marad az olaj, az oligarchia pillanatnyi világuralma is. Egyre több számítástechnológiai cég kerül a kezükbe, és sok minden kiderül majd, ha beindul a tervezett Enron-gázvezeték építése Afganisztánban, és kiderül majd más is.  • Tippek
  • Hírek