Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mérséklődő fix-mobil hívásdíjak

2003.08.06. 10:35
A hazai vezetékes telefon-előfizetők zöme szeptembertől a jelenleginél alacsonyabb tarifával hívhat bizonyos mobilszámokat. A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) Westelt érintő határozata nyomán a Matáv és a Pantel már jelezte, végrehajtja a rá eső díjcsökkentési lépéseket, értesült a Világgazdaság.
A több mint három és fél millió hazai vezetékes előfizető mintegy 80 százaléka számára már szeptember elejétől néhány százalékkal olcsóbb lesz a Westel-mobilszámok hívása. A Matáv Rt. ugyanis a piacfelügyelet által a Westelre rótt díjcsökkentéssel egyidejűleg kívánja végrehajtani a határozat nyomán ráháruló hasonló feladatokat, válaszolták a Világgazdaság kérdésére a legnagyobb hazai vezetékes szolgáltatónál.

Hasonlóan időzített lépést tervez az üzleti kommunikációs piacon érintett alternatív szolgáltató, a Pantel Rt. is. Az együttvéve több százezer előfizetőt számláló Vivendi Rt.-nél és a HTCC-nél egyelőre nem született döntés a díjcsökkentés időpontjáról.

Nincs halasztás

A HDB - mint ismeretes - a közelmúltban határozatban kötelezte a hazai mobilpiac vezető cégét, a Westel Mobil Rt.-t, hogy a vezetékes hálózatból indított és a hálózatában végződő mobilhívások esetében a vezetékes szolgáltatónak felszámított összekapcsolási díjat több mint 10 százalékkal csökkentse.

A döntés alapjául a hírközlési törvény azon rendelkezése szolgált, amely előírja, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók ez év januárjától az öszszekapcsolási szerződéseikben rögzített díjakat a hosszú távú, előremutató különbözeti költségek módszerének (LRIC) alkalmazásával kötelesek kialakítani. Mértékének megállapításánál figyelembe veszik az uniós szolgáltatók hasonló díjtételeinek átlagát is.

Noha a mobilcég a határozat ellen bíróságon fellebbezett, annak végrehajtására nem kapott halasztást, így a lap információi szerint már előrehaladott tárgyalásokat folytat a vezetékes szolgáltatókkal érvényben lévő hálózati szerződéseinek módosításáról. Legutóbb közleményben tudatta, hogy a HDB-döntésben előírt új végződtetési díjakat szeptember elsejétől vezeti be.

Tarifacsökkentés

A díjcsökkentés a HDB számításai szerint éves szinten együttvéve több mint 3 milliárd forint többletbevételhez juttatná a vezetékes szolgáltatókat. Őket azonban egy júniusi miniszteri rendelet kötelezi arra, hogy legalább a költségmegtakarítás forintban kifejezett mértékének megfelelő arányú tarifacsökkentést hajtsanak végre az adott mobilhálózatba irányuló hívásokra.

A HDB határozata a piacfelügyelet másik döntése értelmében a hazai mobilpiac második legnagyobb szereplőjére, a Pannon GSM Rt.-re is vonatkozna. A szolgáltató azonban az őt a jelentős piaci erejű szolgáltatók közé soroló döntést ugyancsak a bíróságon támadta meg. Az ügyet novemberben tárgyalják.

Nem kizárt viszont, hogy a mobilpiacon egyre éleződő verseny hasonló, de önként vállalt díjcsökkentésre késztetheti a többi szolgáltatót is. A téma a Világgazdaság információi szerint azonban egyelőre még nem került napirendre sem a Pannon GSM Rt.-nél, sem a ma már több mint egymillió előfizetőt számláló Vodafone-nál.