Bernadett
0 °C
4 °C

Véget ér a szabványháború?

2005.04.21. 12:20
Az optikai adattárolók különféle szabványai közt őrlődő vásárlók talán hamarosan fellélegezhetnek, a rivális blue-ray és hd-dvd szabványokat kifejlesztő cégek ugyanis egységes szabványosításról tárgyalnak.

A két rivális technológia legfőbb támogatói - a Sony és a Toshiba - eddig azért küzdöttek, hogy az iparág végre elfogadja valamelyikük szabványát, lehetőleg a másik rovására. Az utóbbi három évben ezt nem sikerült elérniük, és a Nihon Kenzai üzleti napilap szerint csütörtökön a két cég tárgyalóasztalhoz ült, hogy egy hónapon belül megoldást találjanak a patthelyzet feloldására.

Ha eredményes lesz a tárgyalás, akkor nem kell majd arra figyelnünk, mint most a dvd+-rw+-ram esetében, hogy melyik lejátszó melyik lemezeket tudja irni és olvasni.

Kék fény

#alt#
Csak egy maradhat?
A blue-ray szabványt 2002 februárjában mutatta be a Sony, Hitachi, LG, Matsushita, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp és Thomson által létrehozott konzorcium. A kilenc multinacionális megavállalat következő generációs lemezén hatszor több adat fér el, mint a hagyományos dvd-n; a blu-ray rétegenként 27 gigabájtnyi adatot tárol. A blu-ray a kék színű lézerrel rögízi a korongra az adatokat, ezzel a technológiával ugyanis nagy sűrűségben lehet jeleket préselni a plasztiklapokra.

A rivális hd-dvd szabványt valamivel később, 2003 decemberében mutatta be a Toshiba és a NEC. A hd-dvd a dvd kapaciátásának az ötszörösét nyújtja, szintén kék lézerrel olvasható és írható, és a fejlesztők szerint az előállítása igen olcsó, mivel a mostani gyártósorok is alkalmasak az előállítására, ezzel szemben a blue-ray új gyártósorok felállítását igényli.