Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nagyfelbontású tévé Európában is

2004.06.22. 10:42
Megállapodtak az európai nagyfelbontású televíziózás (HDTV) technikai részleteiről és menetrendjéről a SES ASTRA és Európa minden részéről összegyűlt iparági partnerei. A nagyfelbontású adások vételére alkalmas készülékekre "HDTV"-címke kerül majd.
A SES ASTRA luxemburgi központjában megtartott második Európai HDTV Fórum ülésén a cég több mint hatvan európai műsorszolgáltató ügyfelével, hardvergyártókkal és más iparági partnerekkel közösen megegyezett az ASTRA műholdrendszeren keresztüli, nagyfelbontású televíziós szolgáltatás (High Definition Television, HDTV) európai bevezetésének technikai kérdéseiről és menetrendjéről.

A HDTV a jelenleg használatos standard adással összehasonlítva, nagyobb felbontása miatt sokkal jobb képminőséget kínál, főleg a legújabb síkképernyős megjelenítőkön és házimozikban, melyek aránya egyre növekszik az európai otthonokban. A HDTV az Egyesült Államok és Japánban már évek óta létezik, itt jelenleg több mint hatmillió háztartásban vesznek HDTV-adást, és az összes jelentős műsorsugárzó kínál HDTV-szolgáltatást.

Lendület

Független kutatási intézetek legújabban azt jósolják, hogy néhány éven belül több tízmillió nagyfelbontású készülék lesz az európai országokban, közölte Ferdinand Kayser, a SES ASTRA elnöke és vezérigazgatója.

A SES ASTRA úttörő szerepet játszott Európában a HDTV-műsorszolgáltatás beindításában, a január elseje óta sugárzott EURO1080-al, Európa első, kifejezetten HDTV műsorával. Az indulás óta eltelt idő alatt néhány, az ASTRA által lefedett európai országban a HDTV iránti érdeklődés jelentős lendületet vett.

Az egységes indulás, és a születőben lévő európai piac széttagolódásának elkerülése érdekében a SES ASTRA és iparági partnerei megállapodtak a HDTV-műsorsugárzás technikai követelményeiről, mely például a nyílt MPEG-2 vagy MPEG-4 audio- és videokódolási szabványokon alapul. A technikai specifikációk szerint a HDTV-képmegjelenítőknek minimum 720 sor függőleges felbontással kell rendelkezniük. A SES ASTRA és partnerei egy "HDTV"-címke bevezetéséről is megállapodtak, melyet a jövőben HDTV-re alkalmas készülékek azonosításra használnak majd.