Béla
12 °C
27 °C

Gigászok házassága

2001.09.04. 13:41
A Hewlett-Packard 25 milliárd dollár értékű részvénycserével megvásárolja a Compaq Computert, jelentették be hétfőn. A két cég egyesülésével a világ második legnagyobb számítógépgyártója jött létre, melynek forgalma alig marad el a piacvezető IBM-étől. A jövő év elején befejeződő egyesüléstől a cégek évi 2,5 milliárd dolláros megtakarítást remélnek; ez mintegy tizenötezer ember elbocsátását is jelenti. Elemzők szerint a fúzió nehézkes lesz a két cég hasonló profilja miatt.
A Hewlett-Packard kedden bejelentette, hogy 25 milliárd dollárnyi részvényért megvásárolja a Compaq-ot. A Compaq részvényesei 0,6325 darab HP-részvényt kapnak egy részvényükért. A létrejövő közös vállalat 87,4 milliárd dolláros árbevétellel rendelkezik, amely alig marad le valamivel az IBM 90 milliárd körüli árbevétele mögött. Az új vállalat 64 százaléka a HP, 36 százaléka felett a Compaq részvényesei rendelkeznek.

A HP igazgatónője lesz a vállalatóriás vezetője

Carleton Fiorina
A HP-hez 1999 júliusában érkező Fiorinát a Fortune magazin tavaly "a legerősebb amerikai üzletasszonynak" nevezte. A 46 éves üzletasszony a Stanfordi Egyetemen végzett középkori történelem és filozófia szakon, majd a Marylandi Egyetem menedzserképző szakán tanult, később pedig a híres MIT Sloan School tudományos diplomáját is megszerezte.

Fiorina közel húsz éven át dolgozott az AT&T-nál, majd 1996-ban levezényelte a Lucent sikeres tőzsdei bevezetését és leválasztását az anyacégről. Vezetése alatt a Lucent nemzetközi szolgáltatói üzletága megemelte növekedésének mértékét, növelte nemzetközi bevételeit és piaci részesedését világszerte.

Az új vállalat vezérigazgatója és igazgatótanácsának vezetője Carleton Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója lesz. Michael Capellas, a Compaq vezetője pedig a létrejövő vállalat elnökeként dolgozik tovább. Capellas négy compaqos vezetővel csatlakozik az új igazgatótanácshoz. A fúziót egyhangúlag szavazta meg mindkét cég vezetősége.

A létrejövő vállalat négy működési egységből áll majd, a nyomtatóipari, számítástechnikai és szolgáltatási üzletágakat a HP igazgatói vezetik, az IT infrastruktúra-egységet pedig a Compaq igazgatója irányítja. Az egyesített cég központja a HP szülővárosában, a kaliforniai Palo Altóban lesz, de a Compaq houstoni bázisát sem számolják fel.

Tizenötezer embert elbocsátanak

A létrejövő vállalat 160 országban 145 ezer embert foglalkoztat majd, várható éves forgalma pedig 87,4 milliárd dollár körül lesz. Fiorina és Capellas a keddi, telefonon közvetített sajtótájékoztatón elmondták, hogy az új Hewlett-Packard létrejötte során a két cég mintegy 15 ezer dolgozóját bocsátják el. Noha az egyesüléssel komoly összegeket takarítanak meg, az új cég forgalma váhatóan nem nő, sőt elképzelhető, hogy a következő két év során 5 százalékot csökken. Elemzők szerint az egyesüléshez a szabályozó hatóságoknak, így az amerikai igazságügyi minisztériumnak is lesz egy-két szava.

A hazai leányvállalatok nem bocsátkoznak jóslásokba

Mezriczky László, a Compaq Computer Magyarország marketingigazgatója elmondta, hogy egyelőre korai lenne felbecsülni a HP-Compaq fúzió hazai hatását. Az igazgató a Compaq-Digital egyesülés tapasztalataira alapozva úgy vélte, hogy az egyesülés hazai hatása nem azonnal jelentkezik, és addig is az üzletmenet a megszokott módon folyik a cégeknél. A Hewlett-Packard Magyarország megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a hivatalos bejelentést.

Hasonló profil hátráltatja az egyesülést

Az Us Bancorp elemzője, Ashok Kumar szerint a két cég egyesülése nem lesz egyszerű, mivel nagyon hasonló profillal rendelkeznek. A HP bevételének mintegy harmada a PC-k, noteszgépek és szerverek eladásából származik, míg a Compaq bevételeinek fele ered ugyanebből a forrásból. Az unixos szerver-üzletágaik is nagyon hasonlóak. Kumar elképzelhetőnek tartja, hogy a HP a vásárlással a Compaq szolgáltatóipari részlegét akarja megszerezni, mely a bevételek 23 százalékáért felelős.

Michael Capellas
A 46 éves menedzser 1998-ban érkezett a Compaqhoz, ahol az információs igazgató posztját töltötte be. Előzőleg az Oracle globális energiaüzletágának alelnökeként és igazgatójaként dolgozott, ahova a Schlumberger olajvállalatnál eltöltött 18 év után került. Capellas alig egy éve dolgozott a Compaqnál, amikor az igazgatótanács 1999 júniusában kinevezte ügyvezető igazgatónak (chief operating officer). Innét pedig egy hónapon belül elnök-vezérigazgatóvá választották.
Szintén problémás lesz a számítógépgyártó részlegek integrálása. A HP a gyártás 100 százalékát külső cégekkel végezteti, ezzel szemben a Compaq évek óta a rendelésre legyártott gépek üzleti modelljét próbálja bevezetni.

Korábbi stratégiák

A vásárlás mellett eltörpül a PC-piac legutóbbi óriás-egyesülése, amikor 1998-ban a Compaq 9,6 milliárd dollárért megvásárolta a Digital Equipmentet. A vásárlással a Compaq célja az volt, hogy számítógépgyártóból a szolgáltatások teljes skáláját nyújtó számítástechnikai vállalattá váljon. A HP pedig az 1999-es átalakítások során vált meg tesztelő és mérőberendezéseket gyártó üzletágától, azzal a céllal, hogy az internetes piac jelentős szereplőjévé nője ki magát.

Lassul a piac

Az egyesüléssel a két cég a technológiai szektor és a számítógéppiac lassulása ellen próbál védekezni. A Gartner Dataquest és az IDC adatai szerint a második negyedévben tizenöt éve először adtak el kevesebb asztali számítógépet, mint egy évvel korábban. A Gartner Dataquest szerint a negyedév során 30,4 millió PC-t adtak el, amely 1,9 százalékos visszaesés a tavalyi második negyedévhez képest. Az IDC jelentése ugyanekkor 29,8 millió eladott gépet, és ennek megfelelően 2 százalékos visszaesést említ.

A piac lassulásának hátterében valószínűleg az amerikai piac visszaesése áll, ahol Gartner Dataquest szerint 6,1, az IDC szerint pedig 8,1 százalékkal estek vissza az eladások. A piacelemzők szerint a gyártók között egyedül az eredményes árháborút vívó Dell tudta növelni eladásait. Az információtechnológiai ágazat bevétele mindezek ellenére tovább növekszik idén a szolgáltatási szektor 11 százalékos növekedésének köszönhetően. Az IDC előrejelzése szerint a tavaly 395 milliárd dolláros forgalmat bonyolító IT piac évi 12 százalékos átlagos növekedéssel 2005-re 700 milliárd dollár bevételt fog termelni.

Cégek számokban
Éves bevétel PC eladások (db) *
IBM 90 milliárd USD 2,13 millió
HP 47 milliárd USD 2,07 millió
Compaq 40 milliárd USD 3,4 millió
Dell 33 milliárd USD 4 millió

*: 2001 második negyedév