Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Hewlett-Packard nem vonul ki Magyarországról

2001.10.18. 16:50
A Népszabadságban közöltekkel ellentétben a Hewlett-Packard nem tervezi, hogy kivonul Magyarországról, bár több gyártósorát Szingapúrba helyezi át. A cég nem nyilatkozik arról, hogy nyomtatói továbbra is hazánkban készülnek-e, mivel erről a Flextronics dönt.
A Népszabadság 2001. október 18-i számában jelent meg az az információ, hogy a HP Európából Ázsiába helyezi termékei egy részének gyártását. A HP közleménye szerint a lapban közölt információkkal kapcsolatban, illetve a gyártás helyzetéről a vállalat nem illetékes nyilatkozni, azt ugyanis nem a cég végzi.

A HP leépíti néhány gyárát

A társaság tintasugaras nyomtatóihoz Magyarországon négy cég állít elő alkatrészeket: a Pannonplast szombathelyi gyára, a Flextronics sárvári üzeme, a spanyol érdekeltségű Mondragon budapesti és az amerikai érdekeltségű SCI tatabányai gyára.

A HP várhatóan jövő év áprilisáig gyártat még alkatrészeket nyomtatóihoz a Pannonplast Műanyagipari Rt. szombathelyi gyárában, de a megrendelések ütemezése még nem eldöntött. Jilling Erika vezérigazgató-helyettes szerint a HP-alkatrészek gyártásának elvitele a cégtől nyilvánvalóan árbevétel-kiesést jelent majd a szombathelyi gyárnak, illetve a cégcsoportnak, de nem több milliárd forintos tételről van szó.

Európai visszavonuló

A Népszabadság értesülései szerint a termelés Európában csak a Flextronics egyik gyárában folytatódik majd, de itt is csökkentett kapacitással, a másik három gyár pedig teljesen leáll a HP-termékek gyártásával 2002 áprilisától.

A napilap úgy tudja, a nyomtatók gyártása Európa-szerte megszűnik, a jelenleg Barcelonában lévő központot pedig Szingapúrba helyezik át. Az érintett négy magyarországi üzem HP-termékek gyártásából származó együttes árbevétele körülbelül három-négymilliárd forint évente.

A Flextronics maga dönt a gyártás helyszínéről

A HP közleménye szerint a lapban közölt információkkal kapcsolatban, illetve a gyártás helyzetéről a vállalat nem illetékes nyilatkozni. Tintasugaras nyomtatóit ugyanis - a vállalat folyamatos minőségi ellenőrzése mellett - Magyarországon a Flextronics készíti, több üzemében.

A két cég, a Hewlett-Packard Company és a Flextronics International Ltd. globális szerződése értelmében a Flextronics mindaddig önállóan dönthet arról, hogy hol, melyik országban, milyen körülmények között gyártja a HP termékeit és azok alkatrészeit, amíg szerződéses kötelezettségeit teljesíti, vagyis az értékesítésre kész, kiemelkedő minőségű nyomtatókat leszállítja.

A HP közleménye szerint elkötelezett a magyar piac mellett, legfőbb küldetésének tekinti, hogy mind termékei és szolgáltatásai minőségében, mind piaci jelenlétében, részesedésében is az iparág vezető vállalatává váljon, illetve az maradjon.